Powszechnie wiadomo, że owoce cytrusowe są owocami bogatymi w witaminę C. W rzeczywistości istnieje warzywo, które zawiera jej 4 razy więcej.
Jedna z najważniejszych witamin dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu To witamina C (lub kwas askorbinowy). Należy to przyjmować regularnie, stosując odpowiednią dietę obejmującą spożywanie świeżych owoców i warzyw.
Powszechnie wiadomo, że owoce cytrusowe (cytryny, pomarańcze, grejpfruty) są doskonałym źródłem tej cennej witaminy. Faktycznie istnieje bardzo smaczne i wszechstronne warzywo, które zawiera 4 razy więcej. Oto, co to jest.
Jakie warzywo jest najbogatsze w witaminę C?
Witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu biorąc pod uwagę, że bierze udział w wielu reakcjach metabolicznych oraz biosyntezie aminokwasów, hormonów i kolagenu. Zawiera także wiele przeciwutleniaczy, przydatnych do wzmacniania układu odpornościowego i przeciwdziałania działaniu wolnych rodników.
Zalecane średnie dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi 75 mg u dorosłych mężczyzn i 60 mg u kobiet (dawka zwiększa się w przypadku ciąży lub karmienia piersią). Niedobór tej witaminy może powodować szkorbutpatologia na szczęście dziś bardzo rzadka, ale powszechna w czasach żeglarzy, którzy żyjąc przez długi czas na statkach, przez długi czas nie jedli świeżej żywności.
To sugeruje, jak ważne jest codzienne spożywanie świeżej żywności. W przypadku witaminy C, owoce, szczególnie owoce i warzywa cytrusowe. Szczególnie było to widać istnieje pewien rodzaj warzyw, który zawiera 4 razy więcej: papryka. Wszechstronne i smaczne, a świadomość, że zawierają dużo witaminy C, to tylko kolejny powód, aby je docenić.
Nie są tak ostre jak papryczki chili, gdyż nie zawierają kapsaicyny (substancji czynnej nadającej papryczce chili pikantności), dzięki czemu mogą być doceniane i stosowane w wielu przepisach i preparatach nawet przez tych, którzy nie przepadają za ostrym smakiem. Poza tym może nie wszyscy o tym wiedzą pieprz jest podstawą słynnej przyprawy, paprykiszeroko stosowany w kuchni, aby nadać odrobinę smaku wielu potrawom.
Docelowo, aby zapewnić prawidłowe dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, należy przestrzegać zbilansowanej i zróżnicowanej diety, która obejmuje spożywanie dużej ilości świeżych owoców i warzyw, a zwłaszcza pysznej papryki, którą można wykorzystać do stworzenia doskonałych dodatków lub do wzbogacenia makaronu ryżu lub do przygotowania smacznego drugiego dania po nadzieniu.