Oliwki to obowiązkowa pozycja na letnich stołach, wzbogacają wiele potraw i są pyszne, choć mogą zawierać chemiczne dodatki i barwniki.
Jedz w odpowiednich ilościach, oliwki są dobre dla zdrowia ponieważ mają wiele dobroczynnych właściwości. Na przykład są przeciwutleniaczami dzięki dużej zawartości polifenoli, luteiny, beta-karotenu i dlatego chronią organizm przed wolnymi rodnikami i starzeniem. Są także w stanie przeciwdziałać złemu cholesterolowi, działać przeciwzapalnie i obniżać ciśnienie krwi.
Krótko mówiąc, owoce drzewa oliwnego są cenne, dostarczają także kwasu oleinowego, błonnika, witamin (A, B, C, E) i soli mineralnych, takich jak magnez, żelazo, fosfor, sód, jod i potas. Ale musisz uważać, co kupujesz, ponieważ wiele produktów dostępnych w supermarketach nie jest tym, czym się wydaje. Dowiedzmy się więcej.
Jak sprawdzić, czy oliwki są naturalne: dzięki tym trikom na pewno się nie pomylisz
Oliwki to z pewnością smaczny i pożywny produkt, który warto podawać na stół, aby zachować zdrowie. Konsument często jednak nie zna dokładnie kosztów zakupu. Może po prostu sprawdź cenę za kilogram i wybierz rodzaj, który kosztuje najmniej. W takim przypadku łatwiej jest umieścić w koszyku produkty pełne dodatków.
Dzięki jasnemu, czarnemu kolorowi ożywiają wiele potraw i często są dodawane do nich, ale warto o tym wiedzieć te czarne oliwki”zbyt czarny„wszyscy tacy sami od siebie, nie są naturalne, ale poddane działaniu dodatków. W rzeczywistości te oliwki są zielone, ale poddaje się je sztucznemu barwieniu, aby stały się czarne.
Powodem, dla którego branża zdecydowała się na pozyskiwanie zielonych oliwek i barwienie ich na czarno, jest większa łatwość przetwarzania miąższu. Naturalna oliwka czarna osiągnęła dojrzałość na winorośli i jest bardziej delikatna niż oliwka zielona, która nie jest w pełni dojrzała.
Ale jak je rozpoznać? To bardzo proste. Przewiń oczy po etykiecie produktu, jeśli znajdziesz to, co napisałem kody dodatkowe na liście składników, masz do czynienia ze sztucznie zabarwionym czarnym produktem. Dodatki, o których mowa to glukonian żelazawy (E579) i mleczan żelazawy (E585).
Następnym razem, gdy będziesz kupować czarne oliwki, sprawdź tę małą informację, czytając etykietę, a zobaczysz, że często kupowałeś czarne oliwki, które nie są naturalne, ponieważ są dojrzałe, ale zielone oliwki zabarwione na czarno z dodatkami.
Możesz być jednak pewien, że te dodatki pochodzą z kwasów mlekowych. Oznacza to, że nie należą one do barwników, lecz są „stabilizatory„. Są dozwolone, bo nie szkodzą zdrowiu, nie ma przeciwwskazań, można je stosować u siebie, jednak warto mieć świadomość tego, co się podaje na stół.