Pikantne, ale nie za bardzo. Z wyrafinowanym smakiem. W języku rumuńskim nazywa się go „Dulceață de ardei iute”, dżem z , który swoim charakterystycznym czerwonym kolorem podbija oko, a potem podniebienie.
Składniki potrzebne na dżem chili:
1 kg świeżej ostrej papryki
1 kg czerwonej papryki
500 ml białego octu
1kg brązowego cukru
1 łyżeczka soli
Zobacz więcej:
Sposób przygotowania:
Paprykę oczyść i przekrój na pół. Za pomocą łyżki usuń wewnętrzną część wraz z nasionami. To samo zrób z chilli, pokrój je wszystkie na kawałki i włóż do miski.
Dodawaj paprykę, aż mieszanina będzie drobno zmielona.
Włóż mieszaninę do garnka, dodaj brązowy cukier, sól i biały ocet. Dobrze wymieszaj i odstaw mieszaninę na trzydzieści minut. Postaw patelnię na kuchence, na średnim ogniu, przez około półtorej godziny. Mieszaj od czasu do czasu, uważaj, aby się nie przypaliło.
Powinno być galaretowate. Gotowy gorący dżem wlać do wysterylizowanych słoików i zamknąć je odpowiednią pokrywką.