Odżywianie, wszystkich tych pokarmów należy unikać do 3 roku życia: jest ich wiele, a rodzice o tym nie wiedzą

Aby zapewnić swoim dzieciom zdrowy i spokojny rozwój, rodzice muszą być informowani i świadomi swoich wyborów.

Zrozumienie, jaką żywność wybrać do karmienia najmłodszych, jest wielkim wyzwaniem dla każdego rodzica. Nawigacja w morzu często sprzecznych rad to coś, co wystawia na próbę możliwości osób, które dopiero mają dziecko, a które już muszą radzić sobie z trudnościami dnia codziennego. Po fazie odstawienia od piersi otwiera się nowy rozdział: stopniowe wprowadzanie do pożywienia „w wieku dorosłym”. To fascynująca podróż, ale też pełna niepewności, podczas której dzień po dniu uczysz się czegoś nowego.

Odżywianie nie jest jednak aspektem, którego należy lekceważyć. W rozwoju dziecka odgrywa zasadniczą rolę w jego przyszłości. Ważne jest, aby dokonywać właściwych wyborów, szczególnie w ciągu pierwszych trzech lat. Okres ten wymaga szczególnej staranności w doborze żywności, aby zapewnić nie tylko odpowiednie odżywienie, ale także zapobiec potencjalnym zagrożeniom dla zdrowia.

W przypadku dzieci należy unikać nawet niektórych bardzo popularnych potraw

Ciekawy wywiad na ten temat na portalu Cooperativa Sociale Gialla udzieliła dr Francesca Naimo, specjalistka ds. żywienia w dziedzinie pediatrii. Naimo potwierdziło, że przez pierwsze trzy lata należy całkowicie unikać niektórych produktów spożywczych. Na przykład, Surowe jaja są jedną z najniebezpieczniejszych potraw dla dzieciponieważ oprócz ryzyka salmonelli mogą powodować alergie u najmłodszych.

To samo dotyczy surowego mięsa i ryb. Narażenie na bakterie podobnie jak Escherichia Coli i Salmonella może być niebezpieczna dla wszystkich, ale szczególnie dla dzieci. Dlatego lepiej jest zdecydować się na ostrożne gotowanie tych potraw.

Jednak prawdziwym, wielkim wrogiem zdrowia dzieci jest inny: cukier. Niedawne badania wykazały, że nadmierne spożycie w młodym wieku może zwiększać ryzyko otyłości już w wieku 2 lat. Warto podkreślić, że cukier to nie tylko słodycze wszelkiego rodzaju, których rodzice starają się unikać. Wręcz przeciwnie, dodane cukry są również ukryte w żywności uważanej za nieszkodliwą, takiej jak pakowane soki owocowe.

Dużą uwagę należy zwrócić także na dodawanie soli do różnych potraw. Według WHO należy go wprowadzać z umiarem, aby nie przyzwyczajać dzieci do zbyt intensywnych smaków. Na koniec zaleca się spożywanie tłustych serów, takich jak mascarpone, z dużym umiarem. Oczywiście kofeina w jakiejkolwiek formie jest absolutnie niewskazana, ponieważ może zmienić cykle snu w znacznie poważniejszy sposób niż ma to miejsce już u dorosłych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *