Gość puka do drzwi, a Ty nie masz czym go zabawić? Ciasteczka bożonarodzeniowe najczęściej podawane są jako desery w okresie Adwentu. Ten prosty przepis jest gotowy, zanim goście zdejmą buty i zasiądą do stołu. Robi się bardzo szybko, smakuje wyśmienicie i nikt nie będzie wiedział, że jego przygotowanie zajęło Ci mniej niż 20 minut.
Źródło: YouTube
Cukierki w błyskawicznym tempie
To pyszne świąteczne ciasteczko jest idealne, gdy brakuje Ci czasu w świątecznym pośpiechu. Na początek będziesz potrzebować około 300 gramów daktyli. Umieść je w misce. Upewnij się, że kupujesz daktyle bez pestek lub samodzielnie je usuwasz. Daktyle zalać gorącą wodą i pozostawić w wodzie na 10 minut. Gdy daktyle pływają, weź 200 gramów orzeszków ziemnych i włóż je do blendera. Mieszaj je, aż będą gładkie. Następnie dodaj daktyle do blendera i kontynuuj miksowanie, aż daktyle i orzeszki ziemne zostaną włączone do ciasta.
Jesteś prawie gotowy
Gdy ciasto będzie już gotowe, włóż je do miski i zacznij formować. Używając rąk, zwiń ciasto w kształt rulonika. Następnie obtocz go w nasionach sezamu. Gdy ciasto będzie ładnie owinięte, połóż je na papierze do pieczenia. Teraz przychodzi ostatni składnik, którym jest biała czekolada lub ulubiona czekolada. Włóż do małego garnka, włącz kuchenkę i rozpuść. Następnie wlać do ozdobnej torebki i na końcu zrobić małą dziurkę. W bułkach zrobionych z ciasta drewnianą łyżką lub palcami zrób wgłębienie, które następnie wypełnij roztopioną czekoladą. Teraz pozwól, aby nieupieczone ciasteczka ostygły przez 5 minut. Potem wystarczy go tylko pociąć i dla efektu włożyć do papierowych koszyczków, które można kupić za kilka koron w supermarkecie. I gotowe, ciesz się.
Źródła: www.prozeny.cz, www.lidovky.cz