Nowe przyprawy są powszechnie stosowane w bulionach i sosach. W tych daniach jednak zazwyczaj po prostu pozwalamy mu uwolnić aromat, następnie wyjmujemy całe kulki i wyrzucamy. Ale można też kupić przyprawy mielone. I dopiero wtedy poznasz jego prawdziwe skutki zdrowotne! Podobnie jak w przypadku innych rodzajów napojów, idealnie jest je zmielić tuż przed dodaniem do pożywienia. Mimo to nowa przyprawa jest dość aromatyczna, więc nie przesadzaj z jej ilością (mimo dobroczynnych właściwości).
Jaka jest nowa przyprawa?
Ziele angielskie to przyprawa silnie aromatyczna. Otrzymuje się go z drzewa zwanego ziele angielskie (Pimenta dioica), które rośnie na Karaibach i w Ameryce Środkowej. Nowe przyprawy to suszone owoce tego drzewa. Gdyby ktoś nie wiedział jak smakuje nowa przyprawa, opisywana jest jako mieszanka cynamonu, goździków i gałki muszkatołowej. Jagody zbiera się, gdy są dojrzałe i pozostawiają do wyschnięcia na słońcu. Suszone owoce sprzedawane są w postaci całych kulek, mielonych lub pozyskuje się z nich olejek eteryczny.
Zdjęcie: Pixabay
Gdzie stosuje się ziele angielskie?
Nowe przyprawy są szczególnie charakterystyczne dla kuchni jamajskiej. Ale ogólnie jest często używany w kuchni karaibskiej. Ale dziś jest rozpowszechniony na całym świecie. Do dań słodkich i pikantnych dodawane są nowe przyprawy, dzięki czemu można je stosować także w deserach i daniach mięsnych, w curry, chili, zupach, sosach. Produkuje się z niego nawet niektóre rodzaje likierów.
Jakie są zalety jedzenia ziela angielskiego?
Nowa przyprawa znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Dzięki temu może tłumić ból w różnych częściach ciała. Dzieje się tak dzięki aktywnym składnikom przyprawy, które eliminują stany zapalne. Pomaga przy bólu związanym z zapaleniem stawów, dną moczanową, ale także bólami mięśni. Stosuje się go nawet przy bólach spowodowanych hemoroidami. Ponadto stosuje się go także przy problemach z układem trawiennym. Wspomaga pracę układu trawiennego i łagodzi żołądek. Może pomóc złagodzić takie schorzenia, jak biegunka, nudności, wymioty i zaparcia.
Chcesz wzmocnić swoją odporność?
Nowa przyprawa działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo, szczególnie w stosunku do bakterii żołądkowych (E. coli i Listeria monocytogenes). Oprócz wspomagania lepszego trawienia, ziele angielskie ma również właściwość wzmacniania naturalnej odpowiedzi odpornościowej. Bakterie znajdujące się w żywności można zneutralizować jeszcze zanim przedostaną się do organizmu człowieka i zaczną wyrządzać szkody. Nowa przyprawa ma także właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu może pomóc w zapobieganiu wielu chorobom, neutralizując potencjalnie szkodliwe wolne rodniki w organizmie.
Źródła informacji:
Zdjęcie: Pixabay