Czy to dobrze, czy źle, jeść brzeg pizzy, gdy ma oparzenia, które tak wielu lubi? Oto prawda.
Każdy ma swój gust i choć są tacy, którzy wolą lekko ugotowane potrawy, inni uwielbiają je, gdy są na zaawansowanym etapie gotowania. Jeśli są gotowane dużo, nawet więcej niż to konieczne, wiele potraw ma tendencję do produkowania tzw. efekt przypalenia.
Widok tej poczerniałej skórki może być kuszący dla tych, którzy kochają mocne smaki, a wiele osób lubi delektować się tą lekko gorzką częścią. Emblematycznym przypadkiem jest pizza, której brzeg bardzo często przedstawia typowe zaczernienie, które wszyscy znamy.
Pytanie, które pojawia się dla wielu, brzmi: czy można bez problemu zjeść przypalony brzeg pizzy lub Czy to coś złego i czy należy tego unikać? Przez długi czas toczyła się na ten temat powszechna dyskusja, a oparzenia uznawano za bardzo szkodliwe, a nawet rakotwórcze. Jaka jest właściwie prawda?
Cała prawda o oparzeniach żywności: czy są szkodliwe czy nieszkodliwe?
Nauka tak twierdzi substancje uwalniane podczas spalania żywności są szkodliwe i należy ich bezwzględnie unikać. Nawet jeśli ich intensywny i specyficzny smak może niektórym odpowiadać, wcale nie jest dla ciebie dobry i dlatego zdecydowanie nie powinien być spożywany.
Ale jeśli chodzi konkretnie o słynny przypalony brzeg pizzy, sytuacja jest inna. Akademia Georgofiliczyli florencka firma złożona z uczonych i właścicieli ziemskich zajmujących się badaniami z zakresu agronomii, leśnictwa, ekonomii i geografii rolnictwa wydaje miarodajną opinię o tym.
Pewno jedzenie całkowicie spalonej pizzy jest dla ciebie szkodliwe i to nie tylko ze względu na możliwe długotrwałe skutki rakotwórcze, ale także z powodu natychmiastowych trudności w trawieniu. Ma też naprawdę okropny smak i mało kto może uznać go za naprawdę smaczny.
Przeciwnie, jeśli są tylko małe oparzeniatakie jak te, które zwykle tworzą się na krawędzi dobrze ugotowanej pizzy nie ma problemu go skonsumować. Z pewnością wytwarzany jest akryloamid, substancja uwalniana w żywności zawierającej skrobię, ale jego zawartość procentowa jest bardzo mała, więc nie stanowi źródła zagrożenia.
Klasycznej nakrapianej plamy znajdującej się na naszych pysznych włoskich pizzach gotowanych w piecu opalanym drewnem nigdy nie ma w nadmiernych ilościach i dlatego nie stanowi to ryzyka jakiegokolwiek rodzaju. Zjedzenie przypalonego brzegu pizzy jest zatem czymś nieszkodliwym i może być jedynie drobnym przysmakiem, na który można sobie pozwolić.
Przeciwnie szkodliwa siła akryloamidu pochodzi ze smażeniapodczas smażenia poza tzw. punktem dymienia. W takim przypadku istnieje niebezpieczeństwo i należy unikać żywności, która jest w widoczny sposób spalona.