Nigdy nie obieraj imbiru! W skórce kryje się skarb

Imbir wykorzystujemy jako przyprawę, ale także wtedy, gdy potrzebujemy wsparcia odporności. Charakteryzuje się pikantnym smakiem, który nie każdemu może odpowiadać. Można go kupić w postaci suszonego, mielonego proszku lub też świeżego. Najlepsze efekty daje świeży imbir. Na różnych portalach poświęconych zdrowiu toczą się szeroko zakrojone debaty na temat tego, czy obierać ten cudowny korzeń. Próbowaliśmy znaleźć odpowiedź.

Imbir obiecuje dobroczynne działanie

Oto krótka lista skutków zdrowotnych, jakie ma imbir:

Imbir ze skórką

Wiele przepisów wymagających użycia imbiru często wymaga jego obierania. Ale to błąd, bo skórka imbiru jest jadalna. Ponadto zawiera dwukrotnie więcej korzystnych polifenoli niż miąższ. Ponadto zawiera również korzystne składniki odżywcze, które nie są zawarte w samym miąższu! Jedna z nich wykazała nawet, że skórki imbiru mogą zapobiegać rakowi jelita grubego.

Ożywić

Zdjęcie: Pexels

Jedzenie skórki

Prawdopodobnie nie spodoba ci się sama skórka imbiru. Dlatego zaleca się pozostawienie go w katalogu głównym, niezależnie od tego, jak go przetwarzasz. Można go też zaparzyć lub zmiksować w formie puree. Są to bardziej opłacalne sposoby jego wykorzystania. Zmiksowaną skórkę z odrobiną wody możesz dodać do smoothie lub herbaty imbirowej. Spożywając korzeń w całości, ograniczysz także marnowanie żywności. Co więcej, prawdopodobnie nawet nie zauważysz różnicy, a będziesz przyjmować nawet dwukrotnie więcej korzystnych składników odżywczych.

Obierz imbir łyżką

Jeśli zdecydujesz się obrać imbir, zrób to krawędzią łyżki, a nie nożem. Dzięki temu zeskrobujesz jedynie górną część skórki i zachowasz w imbirze większą ilość dobroczynnych substancji. Pomocne jest także namoczenie imbiru na noc w wodzie, którą można następnie wykorzystać do gotowania. Niektórzy mieszają tę wodę z kawałkami imbiru, których nie mają czasu wykorzystać, i trzymają je w kostkach lodu w zamrażarce. Używają tych kostek do gotowania wszelkich potraw wymagających wody.

Powody, dla których nie należy obierać imbiru

Podsumujmy teraz krótko, dlaczego nie trzeba obierać imbiru:

  • niepotrzebna dodatkowa praca,
  • ograniczenie marnowania żywności,
  • więcej składników odżywczych zawiera imbir nawet w skórce,
  • Zewnętrzna skórka imbiru jest cienka, nie przeszkadza to w spożyciu.

Nie zapomnij umyć imbiru

Jeśli zdecydujesz się na użycie imbiru ze skórką, nie zapomnij go umyć. Weź tylko taką ilość imbiru, jaka będzie potrzebna w przepisie. Zanurz ten element w ciepłej wodzie i potrzyj dłońmi całą powierzchnię. Można też umyć zewnętrzną stronę pędzelkiem, żeby mieć pewność, że imbir dokładnie umyliśmy. Po wyschnięciu imbir jest gotowy do użycia.

Źródła informacji:

https://www.wellandgood.com/how-to-set-table-cotton/

https://www.purewow.com/food/do-you-have-to-peel-ginger

Zdjęcie: Pexels

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *