Orzeźwiający i pachnący cydr jabłkowy to napój gaszący pragnienie, idealny na lato: gdzie powstał? Jaka jest jego historia?
Świeży i gaszący pragnienie, ale jednocześnie bardzo smaczny cydr to wyrafinowany napój o tak starożytnym pochodzeniu. Należy do tradycji niektórych miejsc na świecie, a jego historia ma swoje korzenie w bardzo specyficznym miejscu. Jaka jest fascynująca historia połączenia likieru z ekstraktem owocowym?
Cydr jabłkowy jest alkoholem i uzyskiwany jest w procesie fermentacji jabłek. Zawartość alkoholu waha się od 2% do 7%. smak jest lekko kwaśny ze względu na obecność kwasu jabłkowego. Napój jest szeroko stosowany w takich krajach jak Francja i Hiszpania, jednak to nie stamtąd się wziął. Ma nazwę pochodzenia francuskiego, gdyż określenie cydr narodziło się w języku oliwy w średniowieczu, jednak występowało już dużo wcześniej i było znane pod nazwami semickimi, żydowskimi i łacińskimi.
Gdzie on się urodził, stąd cydr jabłkowyzanim ugruntował się i rozprzestrzenił na tyle masowo, że stał się typowy dla niektórych miejsc i silnie obecny do dziś?
Historia cydru jabłkowego: skąd wziął się ten wyrafinowany i świeży napój?
Bardziej szczegółowe informacje na temat cydru mamy już od średniowiecza, więc wielu uważa, że powstał on w tamtej epoce, ale to nieprawda. Historia cydru jest znacznie starsza. Zanim zaczęto go nazywać cydrem, właśnie z języka oliwy, około 1130-1140 r., cydr nazywano auppegard, siostra, yébleron. W Kraju Basków przyjął nazwę sarganoaczyli wino jabłkowe. Uważany był za dobro luksusowe, produkcja nie była zbyt duża, więc był też dość rzadki i zarezerwowany dla konsumentów o zamożnych warunkach ekonomicznych.
Cydr pochodzi z Francji importowane do Wielkiej Brytanii przez Wilhelma Zdobywcę. W następnych stuleciach jego rozprzestrzenianie się było coraz większe, aż do r w XVIII w. powstały wytwórnie cydru, miejsca jego produkcji. W tamtym czasie cena jabłek była niska w porównaniu do składników potrzebnych do produkcji piwa, co również było dużym sukcesem.
Napój symbol średniowiecznej Francjicydr jabłkowy eksportowano następnie do Wielkiej Brytanii urodził się jednak w Egipcie. Rzeczywiście pojawiły się wieści o napoju alkoholowym na bazie jabłek, całkowicie kompatybilnym z cydrem niegazowanym przed rokiem zerowym. W literaturze bizantyjskiej i greckiej także znajdziemy liczne wzmianki o tego typu napoju. Już w tamtych czasach uznawano go za dobro luksusowe i cenne.
Juliusz Cezarwracając do Włoch po kampaniach bretońskich przywiózł cydr jabłkowy i oznajmił o tym rzymskiej szlachcie. Również Arabowie zainteresowali się cydrem i to oni rozpowszechnił go w Hiszpanii gdzie od XII do XVIII wieku cieszył się ogromnym powodzeniem.