Niewiele osób wie, jak prawidłowo przechowywać otwarte puszki po przetworach, aby zapobiec powstaniu pleśni.

Niewiele osób wie, jak prawidłowo przechowywać otwarte puszki po przetworach, aby zapobiec powstaniu pleśni.

Podpowiadaliśmy, jak przygotować sałatki sylwestrowe i świąteczne, aby… Teraz dzielimy się wskazówkami dotyczącymi przechowywania otwartych puszek po przetworach w lodówce.

Wiele osób spotkało się z faktem, że otwarty słoik słodkiego dżemu po pewnym czasie zaczyna pleśnieć. Dzieje się tak podobnie jak w przypadku przetworów słonych, takich jak przecier pomidorowy czy ogórki kiszone. Istnieje jeden sprawdzony trik na życie, który pomoże chronić środowisko. Rozmawiali o nim dalej.

Do przygotowania przetworów zwykle używa się soli, octu lub kwasku cytrynowego. Jednak po otwarciu puszki może nadal pojawić się pleśń. Głównym powodem jest chwytanie przedmiotu brudną łyżką lub nawet ręką. W rezultacie po kilku dniach żywność w puszkach spleśnieje i będzie można ją wyrzucić.

Jest jednak jeden trik, który pomoże zapobiec tworzeniu się pleśni w słoikach. Aby to zrobić, będziesz potrzebować małej gazy – kilku kawałków o średnicy nieco większej niż szyjka standardowego słoika.

Na jedną warstwę gazy nałóż warstwę zwykłej musztardy. Przykrywamy to drugim. Całą konstrukcję kładziemy na górze słoika – gaza powinna wisieć w środku, tak aby jej brzegi można było docisnąć do pokrywki.

Następnie pozostaje tylko zamknąć słoik pokrywką i włożyć go do lodówki. Powiedzieliśmy Ci również, jak to zrobić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *