Niewiele osób wie: dlaczego kapusta kiszona nie puszcza soku i jak to naprawić

Niewiele osób wie: dlaczego kapusta kiszona nie puszcza soku i jak to naprawić

Podpowiadaliśmy, jak przygotować się na zimę. Teraz dzielimy się wskazówkami, co zrobić, jeśli preparat nie puści soku.

Zasada fermentacji polega na tym, że kapusta musi wypuścić odpowiednią ilość soku i osiągnąć gotowość. Jeśli nie wypuści soku, przekąska nie będzie działać. Opisano przyczyny i zalecane działania.

Dlaczego kapusta nie puszcza soku?

Najczęstszym błędem jest źle dobrana odmiana warzyw. Na przykład kapusta wcześnie zebrana nie nadaje się do fermentacji.

Kolejnym błędem jest nieprzestrzeganie technologii i receptury fermentacji. W szczególności dotyczy to ilości soli. Złota zasada to 20-25 g grubej soli kamiennej na kilogram kapusty. Zatem następnego dnia kapusta powinna wypuścić sok. Zdarza się, że kapusta nie puszcza soku, bo kucharz pominął ważny etap przygotowania – nie włożył jej pod knot.

Jeśli kapusta nie puści soku, co zrobić?

W takim przypadku przedmiot obrabiany jest wypełniony solanką. W tym celu jedną łyżkę soli i tę samą ilość cukru rozcieńcza się w jednym litrze schłodzonej przegotowanej wody.

Gdy składniki całkowicie się rozpuszczą, kapustę zalewa się solanką. Produkt można przechowywać nie dłużej niż 20 dni w lodówce.

Aby przyspieszyć fermentację, można dodać jabłka (odmiana Antonovka) lub żurawinę. Nie zapomnij też przekłuć kapusty podczas fermentacji – już ci mówiliśmy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *