Podpowiadaliśmy, jak przygotować się na zimę. Teraz dzielimy się wskazówkami, co zrobić, jeśli preparat nie puści soku.
Zasada fermentacji polega na tym, że kapusta musi wypuścić odpowiednią ilość soku i osiągnąć gotowość. Jeśli nie wypuści soku, przekąska nie będzie działać. Opisano przyczyny i zalecane działania.
Dlaczego kapusta nie puszcza soku?
Najczęstszym błędem jest źle dobrana odmiana warzyw. Na przykład kapusta wcześnie zebrana nie nadaje się do fermentacji.
Kolejnym błędem jest nieprzestrzeganie technologii i receptury fermentacji. W szczególności dotyczy to ilości soli. Złota zasada to 20-25 g grubej soli kamiennej na kilogram kapusty. Zatem następnego dnia kapusta powinna wypuścić sok. Zdarza się, że kapusta nie puszcza soku, bo kucharz pominął ważny etap przygotowania – nie włożył jej pod knot.
Jeśli kapusta nie puści soku, co zrobić?
W takim przypadku przedmiot obrabiany jest wypełniony solanką. W tym celu jedną łyżkę soli i tę samą ilość cukru rozcieńcza się w jednym litrze schłodzonej przegotowanej wody.
Gdy składniki całkowicie się rozpuszczą, kapustę zalewa się solanką. Produkt można przechowywać nie dłużej niż 20 dni w lodówce.
Aby przyspieszyć fermentację, można dodać jabłka (odmiana Antonovka) lub żurawinę. Nie zapomnij też przekłuć kapusty podczas fermentacji – już ci mówiliśmy.