Naprawdę wierzymy, że szwedzkie klopsiki są prawdopodobnie jednymi z najlepszych, jakie kiedykolwiek próbowaliśmy (jedliśmy też u babci w stylu chirpan). Oto jak je przygotować:
Zobacz więcej:
Składniki potrzebne na szwedzkie klopsiki:
500 g wybranego mięsa mielonego
3-4 łyżki. bułka tarta
Parmezan
1 jajko
100-150 ml mleka
Cebula
Czosnek
Sól, pieprz, oregano do smaku
Na sos:
3-4 łyżki. mąka
250ml bulionu (wołowego lub drobiowego)
100 g masła
1 łyżka. musztarda
2-3 łyżki. kwaśna śmietana
pietruszka
Sposób przygotowania:
Mięso mielone wymieszać z parmezanem, jajkiem, mlekiem, cebulą, czosnkiem i przyprawami. Delikatnie wyrabiaj ręcznie, aż składniki się równomiernie połączą. Formuj małe klopsiki o średnicy 2-3 cm i studź przez 15 minut. Następnie obtaczamy je w bułce tartej i smażymy.
Na tej samej patelni rozpuść masło i wymieszaj z mąką. Dodawaj po trochu bulion i musztardę, cały czas mieszając. Do miski dodać śmietanę wraz z częścią sosu i wymieszać do połączenia. Wróć na patelnię. Mieszaj, aż sos będzie jednorodny, a na koniec włóż klopsiki do środka.