Wiele osób może zastanawiać się, czy grzyby się obierają. Wszystko dlatego, że jedni uważają to za błąd, inni zaś nie wyobrażają sobie nie usunięcia z nich skóry. Co powinno być zrobione? Okazuje się, że odpowiedź jest oczywista i może niektórych zaskoczyć.
Grzyby są niezaprzeczalnie bardzo popularne. Są częścią wielu dań, które przygotowujemy na co dzień. Znajdziemy je nie tylko na pizzy i daniach zapiekanych, ale wykorzystuje się je również jako bazę do sosów, jako dodatek do obiadu i może być fantastyczną przekąską. Jak jednak przygotować je do obróbki? Ustal, czy grzyby wymagają obrania.
Czy konieczne jest obieranie grzybów? Odwieczny dylemat zostanie rozwiązany w ciągu kilku chwil
Przygotowując dania, w których również wykorzystujemy grzyby, możemy zastanawiać się, czy trzeba je obierać. Nikt nie kwestionuje tego, że trzeba je czyścić i prać. Ale co z peelingiem? Okazuje się, że wiele tutaj zależy od preferencji. Skórka grzybów jest tak delikatna, że niewiele osób jest w stanie dostrzec różnicę w smaku, jeśli zostaną dodane do potrawy z nią lub bez niej. Jeśli więc skórka Ci nie przeszkadza, nie musisz ich w ogóle obierać. Zwłaszcza jeśli grzyby będą gotowane, duszone lub smażone, ponieważ skórka po obróbce będzie ledwo widoczna. Ale co z grzybami, które będziesz jeść na surowo? W takim przypadku pozbycie się skórki może pozytywnie wpłynąć na doznania z ich spożywania.
Przygotowujesz obiad grzybowy? Przygotuj je dobrze do tego, ale nie chodzi tylko o obieranie.
Jeśli zdecydujesz się obrać grzyby, po prostu za pomocą małego noża przetnij skórkę na spodniej stronie kapelusza i posuwaj się ku górze. Pozbędziesz się go w kilka chwil. Ale nie jest to konieczne, zwłaszcza jeśli zrobisz jedną rzecz wcześniej. Mówię oczywiście o myciu grzybów. Ich czyszczenie jest kluczem do pozbycia się resztek ziemi z zakamarków i zakamarków. Aby to zrobić, wystarczy zanurzyć je na kilka chwil w wodzie, szybko usunąć brud rękami i osuszyć grzyby na papierowym ręczniku. W każdym razie nie należy ich długo moczyć, bo wtedy wchłoną wodę i nie będą już tak smaczne.
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Aksamitny sos grzybowy odpowiedni na święta i nie tylko. Potrzebujesz tylko kilku składników, a resztę możesz zamrozić
„Przestałam moczyć grzyby w wodzie”. W ten sposób są jeszcze smaczniejsze