Niektóre podroby są zdrowe i tanie. Nie unikaj ich!

Jest wielu ludzi, którzy nie lubią odwagi. Jednocześnie nie muszą to być tylko takie kawałki, które „śmierdzą” lub mają „smak”. Na przykład takie serca to kawałek prawie chudego mięsa. I w bardzo dobrej cenie! Niechęć do podrobów polega także na tym, że surowe wcale nie wyglądają atrakcyjnie. Jeśli jednak nauczysz się je przygotowywać i podawać w odpowiedni sposób, zobaczysz, że będą Ci smakować!

Wnętrzności zwierzęce

Można jeść podroby różnych zwierząt. Najczęściej spotykane są podroby wieprzowe, ale można też kupić wołowinę, kurczaka, indyka, gęś, a nawet królika. Może to być serce, płuca, język, wątroba, nerki, żołądki i wiele innych. Możemy je piec, smażyć, dusić i gotować. Można je przygotować jedynie jako dodatek (np. posiekane w zupie) lub jako danie główne (serca w śmietanie). Przygotowane z nich dania mogą być bardzo smaczne.

Pasztet z wątroby

Zdjęcie: Pixabay

Wątroba

Knedle z wątróbką czy pasztet z wątróbki? Obydwa są bardzo dobre. Jeśli nie przepadasz za smakiem wątróbki, możesz uzupełnić jej smak ziołami, a nawet owocami, np. żurawiną. Możesz kupić wątrobę od różnych zwierząt. Wątróbka gęsia i królicza uważana jest za przysmak. Narząd ten zawiera dużą ilość witamin, takich jak witamina A, B (zwłaszcza B2, B3 i B12) oraz minerałów (cynk, magnez, żelazo).

Płuco

Płuca mogą być także źródłem cennych składników odżywczych, takich jak żelazo, fosfor czy wapń. Ich zastosowanie nie jest tak dobrze znane jak w przypadku wątroby. Bardzo znane są na przykład płuca na śmietanie, czyli pajšl. Wykorzystuje się je także do użytku domowego. Ale można je też usmażyć w trójpaku lub w cieście ziołowym.

Nerki

To posmak, który może komuś tutaj przeszkadzać. Ale niektórzy ludzie kochają nerki właśnie ze względu na ten smak! Nerki są źródłem białka, witamin A i B. Jeśli masz problemy z nerkami, zaleca się spożywanie nerek zwierzęcych, ponieważ są one kluczem do budowy i regeneracji ludzkich nerek.

Serce

Nawet ci, którzy inaczej nie potrzebują odwagi, lubili serce. Oprócz dobrego smaku zawiera takie przydatne substancje, jak koenzym Q10. Jest przeciwutleniaczem, który chroni przed przedwczesnym starzeniem się komórek. Z tego powodu warto spożywać głównie serca wołowe.

Słodki chleb

Grasica to jeden z zaniedbanych narządów, ale z pewnością jest bardzo smaczny. Problem w tym, że wiele osób nie wie, jak go przygotować. Grasicę można po prostu posmarować masłem. Spożycie grasicy jest ważne dla układu odpornościowego człowieka. Jeśli więc zmagasz się ze słabą odpornością, wiesz, co uwzględnić w swojej diecie.

Źródła informacji:

https://www.rodzinazdrowia.pl/nie-lubisz-poddrobow-warto-sie-do-nich-przekonac

https://www.terrapotheka.cz/Proc-jist-vnitrnosti-b80045.htm

Zdjęcie: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *