Niedziela to dzień Danaiłowa! Należy to narysować za pomocą… OBRAZKÓW

W najbliższą niedzielę – 17 grudnia, Cerkiew prawosławna wspomina Świętego Proroka Daniela (Danaila) i trójkę świętych dzieci Ananiasza, Azarię i Misaila. Święto to znane jest również jako Danailovden.

Dziś świętują wszyscy, którzy noszą to imię Anani, Danail, Danaila, Daniel, Daniela, Dani i Danko.

Jedna z legend głosi, że w czasie niewoli babilońskiej, za wiarę w Boga, prorok Daniel został wrzucony do głębokiej jamy wśród głodnych lwów.

Ale wtedy wydarzył się cud – chociaż lwy nie dostawały pożywienia przez sześć dni, zwierzęta nie dotknęły proroka Bożego.

Dzień ten szczególnie czczą wszystkie kobiety, które rodzą i mają małe dzieci. Wyrabiają bochenki i rozdają sąsiadom, aby rok był owocny i aby łatwo rodzili.

To właśnie z tej okazji postanowiliśmy podzielić się kilkoma przepisami na pyszne pieczywo sodowe, które można postawić na świątecznym stole.

PRZEPIS NA CHLEB SODOWY
Składniki na chleb sodowy:

1. 2 ½ łyżeczki mąki
2. 1 łyżeczka sody oczyszczonej
3. 1 łyżeczka soli
4. 1 łyżeczka miodu
5. 1 ⅓ łyżeczki wody gazowanej
6. 50 gramów nasion

Wymagany czas gotowania:
10 minut przygotowania
40 minut pieczenia

Sposób przygotowania:
Pierwszym krokiem w przepisie na chleb sodowy jest przygotowanie suchych składników. Do miski przesiewamy mąkę z sodą i solą, dodajemy nasiona. Możesz użyć mieszanki nasion, na przykład maku, nasion lnu, nasion sezamu lub ulubionych nasion.

Dodać miód i wodę gazowaną i wymieszać drewnianą łyżką. Po dokładnym wymieszaniu szpatułką zwilż dłonie wodą i uformuj ciasto w kulę, którą ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać mąką. Ostrym nożem wykonaj na kulce ciasta głębokie nacięcie w kształcie krzyża.

Piec chleb sodowy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 10 minut, następnie zmniejszyć piekarnik do 180 stopni przez około 30 minut lub do momentu, aż chleb sodowy nabierze apetycznej przypieczonej skórki.

PRZEPIS NA CHLEB SODOWY

Niezbędne produkty:
mąka – 700 g
woda – 300 – 400 ml ciepła
sól – 1 łyżeczka
proszek do pieczenia – 1 szt.
soda oczyszczona – 1 łyżeczka.
ocet jabłkowy – 2 łyżki.
olej – 3 łyżki.

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać trzykrotnie, dodać sól i proszek do pieczenia, wymieszać do dokładnego połączenia. W szklance wymieszaj sodę z octem, po zabulgotaniu dodaj je do mąki razem z olejem. Ciągle mieszając dodajemy ciepłą wodę i zagniatamy miękkie ciasto.

Ten krok jest najważniejszy dla udanego chleba sodowego – ciasto zagniataj nieprzerwanie po jego uformowaniu lub do momentu, aż zrobi się nacięcie i pojawią się w nim pęcherzyki powietrza.

Z ciasta uformuj bochenek i włóż go do naoliwionej patelni.

Przed włożeniem ciasta do piekarnika odczekaj 15 minut, aby odpoczęło, nakłuj bochenek widelcem w kilku miejscach.

Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30-35 minut, aż ciasto będzie lekko złociste.

Zwilż gazę i bardzo dobrze odciśnij, wyjmij upieczony chleb i zawiń go, przykryj suchym ręcznikiem i pozostaw tak na około 10 minut.

Podawaj ciepły, bardzo miękki i pyszny chlebek sodowy, szczególnie posypany wzorzystą solą!

ŁATWY CHLEB SODOWY BEZ Ugniatania

Niezbędne produkty:
jajka – 2 szt.
cukier – 1 łyżka.
ocet – 1 łyżka.
olej – 1 łyżka.
sól – 1 łyżeczka
soda oczyszczona – 1 łyżeczka.
jogurt – 500 g
proszek do pieczenia – 10 g
mąka – 500 g
ser – 250 g

Sposób przygotowania:
Jajka włóż do miski i wymieszaj trzepaczką drucianą. Dodać cukier, olej i jogurt.

Sodę oczyszczoną miesza się z octem. Gdy przestanie bulgotać, dodaje się go do jajek i mleka. Dodaje się sól.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Wlewamy do powyższej masy i mieszamy łyżką.

Na koniec dodaje się pokruszony ser.

Blachę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj olejem.

Ciasto włożyć do formy i wyrównać.

Ciasto piecze się w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut.

Po wyjęciu z piekarnika chleb sodowy smarujemy odrobiną krowiego masła.

Ciesz się posiłkiem! Łatwy chleb sodowy bez ugniatania jest gotowy. /

Lubię to gdzie znajdziesz wiele innych przydatnych i interesujących lektur dla każdego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *