Nie wyrzucaj zielonej części pora. Używasz tego w ten sposób

Jest to jeden z najczęściej stosowanych rodzajów warzyw w kuchni. Najczęściej używamy go razem z marchewką, pietruszką i selerem jako warzywa do gotowania bulionu. Białą część pora można wykorzystać do wielu innych potraw, ale zielona część zwykle ląduje w koszu. Oto przepis na pyszną zupę z zielonego pora.

Jakie właściwości ma por?

Por zawiera dużą ilość flawonoidów i związków zawierających siarkę. Jest doskonałym źródłem witamin B6, C i Kjak również kwas foliowy, mangan i miedź. Zawiera również kemferolktóry jest silny przeciwutleniacz polifenolowy, chroni przed chorobami serca i niektórymi rodzajami raka. Podobnie jak czosnek, ma również właściwości antybakteryjne. Por powinien znaleźć swoje miejsce w diecie osób chcących schudnąć. Nie tylko jest niskokaloryczny (np.32 kcal na 100 g pora), ale też ma niski indeks glikemiczny.

Zielona część pora – co z nią? Pamiętaj, aby go nie wyrzucać!

W kuchni zwykle wykorzystujemy tylko białą część pora – do zup, risotto czy sosów – a zielone liście lądują w koszu. To duży błąd! Zawierają dużo witaminy A i pomagają obniżyć poziom cholesterolu w organizmie. Należy jednak pamiętać, że są one znacznie ostrzejsze niż biała część. Co można zrobić z zielonych liści pora? Zupa-krem!

Do przygotowania kremowa zupa z zielonych liści pora Będziesz potrzebował:

  • 1 cebula
  • 1 łyżka suszonej fasoli ligurt
  • 1 łyżka suszonej pietruszki
  • 1 por
  • 2 łyżki masła
  • 2 ziemniaki
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 50 g parmezanu
  • sól
  • pieprz

Por pokroić na mniejsze kawałki. W rondlu z grubym dnem rozgrzej masło i podsmaż na nim por. Umyj, obierz i pokrój ziemniaki w małą kostkę. Do garnka dodać razem z natką pietruszki i ligurtem i chwilę smażyć. Do garnka wlać gorący bulion i doprowadzić do wrzenia. Przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj przez pół godziny. Po lekkim przestudzeniu zupę zmiksować. Po podaniu posypać parmezanem.

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

To zupa inna niż wszystkie. Zjedz to, a w tydzień stracisz kilka kilogramów

W ten sposób lepiej podkręcisz smak bulionu, niż używając kostek i płynnych przypraw. Nie jest to dodatek do typowej kuchni słowackiej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *