Nie wyrzucaj nasion papai. Są jadalne i zdrowe

Papaja to tropikalny owoc, który również jest u nas dostępny. Po pokrojeniu w środku znajdziesz miąższ i nasiona od ciemnych do czarnych. Mają okrągły kształt i gorzki lub pieprzny smak (często porównywany do wasabi). Często są wyrzucane, choć nadają się do spożycia. Zawiera przeciwutleniacze, błonnik i tłuszcze zdrowe dla serca. W rezultacie mogą pomóc w leczeniu różnych schorzeń, w tym zaburzeń trawiennych lub wspomagania utraty wagi.

Nasiona papai przeciwko rakowi

Ze względu na bogatą zawartość przeciwutleniaczy można powiedzieć, że nasiona mają działanie przeciwnowotworowe. Badania skupiły się szczególnie na nowotworach jamy ustnej, gdzie wykazano skuteczność przeciwko komórkom nowotworowym. Podobnie wykazano działanie przeciwko komórkom raka prostaty. Jednak potrzeba więcej badań, aby móc potwierdzić ten fakt z absolutną pewnością.

Nasiona wspomagają trawienie

Wysoka zawartość błonnika obiecuje wiele pozytywnych efektów związanych z trawieniem. W 100 g nasion znajduje się ok. 2,1 g błonnika, czyli całkiem sporo. Możesz zapewnić regularne wypróżnienia o wystarczającej gęstości, lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi, a nawet ulepszony układ odpornościowy. Nasiona zawierają papainę, która jest enzymem trawiennym pomagającym rozkładać białko w żywności.

Nasiona papai

Zdjęcie: Pexels

Nasiona poprawiające funkcjonowanie mózgu

Badania na ten temat przeprowadzono wyłącznie na zwierzętach, dlatego nie można z całą pewnością stwierdzić, że rzeczywiście uda się osiągnąć lepsze funkcjonowanie mózgu. Ale wyniki są obiecujące. Nasiona mogą działać neuroprotekcyjnie i chronić przed stresem oksydacyjnym, co jest korzystne w chorobach takich jak choroba Alzheimera. Potrzebne są dalsze badania.

Nasiona i pasożyty jelitowe

Nasiona papai stały się hitem na niektórych stronach internetowych – podobno potrafią wyeliminować pasożyty jelitowe, które mogą powodować różne problemy zdrowotne. Jednak badania na ten temat są nadal dość niejednoznaczne.

Jak jeść nasiona

Jeśli nie masz nic przeciwko po prostu zmiażdżeniu nasion, możesz je modyfikować na różne sposoby. Po namoczeniu nie będą już tak chrupiące i łatwiej będzie je ugryźć. Można je także ugotować lub wysuszyć. Ze względu na gorzki smak dobrze jest łączyć je z innymi składnikami, które równoważą smak. Można je dodawać do sosów sałatkowych lub koktajli. Po upieczeniu można je zmielić i użyć zamiast czarnego pieprzu. Oczywiście można je jeść także na surowo. Nie powinniśmy przekraczać więcej niż 60 g nasion dziennie, gdyż wtedy mogą wystąpić problemy żołądkowe (wzdęcia, nudności, biegunka, podrażnienie żołądka).

Źródła informacji:

https://www.mindbodygreen.com/articles/papaya-seeds

Zdjęcie: Pexels

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *