Nie wyrzucaj czerstwego pieczywa: dzięki temu trikowi zawsze będziesz miał świeży i pachnący świeżo upieczony chleb.
Od dzisiaj naprawdę nie masz już wymówki: jeszcze częściej możesz jeść chleb wciąż chrupiący, taki jak przed chwilą wyjęty z piekarnika. To nie science fiction, ale czysta prawda. To jest o jedna z tych babskich sztuczek które odmienią życie każdego z nas.
Warto mieć go zawsze w domu i na stole, to podstawowy składnik do przygotowania wielu pierwszych dań, ale także przepysznych przystawek czy aperitifów, a także po prostu bajecznych przekąsek. Idealne do spożycia zarówno ze słodkimi, jak i pikantnymi przyprawami, każdy je lubi. Niezależnie od tego, czy są one wytrawne, czy głupie, przyrządzane w piecu opalanym drewnem jak dawniej, czy przy użyciu bardziej nowoczesnych metod, jest to zwycięski trik, dzięki któremu zawsze będziesz wyglądać świetnie.
W końcu, jeśli nie masz go, aby zanurzyć się w sosie dobrego talerza spaghetti z sosem pomidorowym po skończeniu makaronu, spodoba ci się tylko w połowie.
Czerstwy chleb, zamieniasz go w świeży i chrupiący: po prostu zrób to w ten sposób
Teraz więc wystarczy, że nadstawisz uszy, zawiążesz fartuch i nauczysz się z nami ruchów, jakie należy wykonać nowe życie czerstwego chleba, a co więcej, w mgnieniu oka. W rzeczywistości jest to tak prosta sztuczka, że gdy się jej nauczysz, będziesz się zastanawiać, dlaczego nigdy wcześniej o tym nie pomyślałeś. Wyjątkowo tani, w rzeczywistości oprócz suchego chleba robi się go z innego składnika.
Każdy może to zrobić i to przy niewielkim wysiłku: nawet tym, którzy stawiają pierwsze kroki za piecem i zawsze jest to ogromny sukces! Pachnące i apetyczne, nikt nie będzie w stanie oprzeć się pokusie, aby chociaż ugryźć je. Idealnie smakuje tak po prostu, jeszcze lepiej jest nadziewany pokrojonym w plasterki mięsem lub słodką przyprawą, np. kilkoma łyżkami Nutelli. A więc podpowiadamy, jak mieć zawsze w domu świeży chleb i nie wyrzucać resztek.
Składniki
- stary chleb
- bieżącą wodę do smaku
Weź czerstwy chleb i przepuść go pod strumieniem chłodnej, bieżącej wody aby można było go ostrożnie zwilżyć. Teraz umieść go na patelni i piec przez 6 minut w temperaturze 200° w piekarniku z termoobiegiem. Po upływie odpowiedniego czasu wyjmij chleb z piekarnika, będzie tak gorący i chrupiący, jak piekarz wyjmował go z piekarnika. A co jest lepszego niż ten cud, aby dobrze rozpocząć dzień?