Nie wszystkie sery są zakazane na diecie: można je jeść do woli i są pyszne

Często uważa się, że na diecie nie można jeść serów, choć w rzeczywistości nie wszystkie są zakazane. Oto, co możesz zjeść.

Utrzymanie prawidłowej wagi to cel wielu kobiet i mężczyzn, którzy na co dzień próbują swoich sił w dietach, które często są wyniszczające i frustrujące, gdyż jest wiele różnych pokarmów, z których trzeba zrezygnować. W rzeczywistości nie dotyczy to wszystkiego. Na przykład jeśli chodzi o sery, nie jest prawdą, że wszystkie są zakazane.

Tak naprawdę istnieją sery, które można spożywać swobodnie nawet na diecie i są pyszne. Oto, czym są.

Sery, które można jeść na diecie

Sery to bardzo smaczne produkty spożywcze, ale często bardzo kaloryczne i dlatego dla wielu osób nie nadają się do stosowania na diecie lub w celu utrzymania dobrej kondycji. W rzeczywistości, nawet jeśli stosujesz dietę niskokaloryczną, istnieją sery, które można spożywać swobodnie, ponieważ mają niską zawartość tłuszczu i są bogate w białko.

Poleca je dietetyczka i biolog Gaia Gottardi, która twierdzi, że nawet na diecie można spożywać m.in świeży ser (np. ricotta z krowy, owcy lub kozy). Te oprócz tego, że są dobre, są bogate w wapń, selen, fosfor, cynk, witaminy A i E. Można je spożywać na śniadanie z kromką tostowego chleba razowego i z miodem, podczas lekkiego lunchu, ale także jako dodatek do lekkiego przygotowania desery wraz z przyprawami i owocami.

Potem są Twarógczyli sery świeże otrzymywane w procesie koagulacji odtłuszczonego mleka z dodatkiem podpuszczki. Następnie do utworzonego skrzepu dodaje się śmietanę, aby uzyskać kremową konsystencję. Są typowe”twaróg”, które mają bardzo niską zawartość tłuszczu i niewiele kalorii. Idealnie nadają się na białkową przekąskę, w towarzystwie kilku plasterków jabłka i garści migdałów.

Można je jednak również łączyć ze świeżymi sałatkami lub dodawać do pojedynczego dania składającego się z gotowanej komosy ryżowej i grillowanych warzyw. Wreszcie kolejnym serem, który można spożywać na diecie, jest otrzymywanego z mleka koziego, pasteryzowanego, a następnie koagulowanego z podpuszczką. Skrzep jest osuszany i kształtowany w różne kształty. Tak wygląda proces produkcji na przykład typowego, bardzo smacznego greckiego sera.

Właśnie z tego powodu powinny być spożywane z umiarem, zwłaszcza przez osoby z wysokim ciśnieniem krwi. Można go dodawać do bogatych sałatek (na przykład ze szpinakiem, orzechami włoskimi i plasterkami gruszki). Krótko mówiąc, nawet osoby na diecie dbające o sylwetkę mogą swobodnie spożywać sery, nie pozbawiając się tych pysznych potraw.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *