Nie tylko skórki cytryny, ale także nasiona: jak w genialny sposób je poddać recyklingowi, aby zaoszczędzić pieniądze

Recykling to obecnie modne hasło. Oto, co zrobić ze skórkami i nasionami cytryny, a zobaczysz, jaki będzie rezultat!

Recykling skórek i nasion cytryny jest łatwy, proste i szybkie. Pomysłów na drobne oszczędności jest wiele. Oto kilka porad.

Cytryna to owoc należący do rodziny Rutaceae. Pochodzi, przynajmniej pierwotnie, z Indii i Indochin i według badań przeprowadzonych w 2001 roku jest hybrydą powstałą ze skrzyżowania cedru i grejpfruta. O jego szczególnym aromacie decyduje cząsteczka zwana limonenem.

Przyprawianie potraw cytryną pomaga zmniejszyć spożycie soli. Ten owoc cytrusowy ma wiele korzyści dla zdrowia ludzi. Ma m.in. działanie przeciwreumatyczne i moczopędne. W jego skórce znajdują się olejki eteryczne, które działają bakteriobójczo, antyseptycznie i przeciwgorączkowo. Jak jednak przystąpić do recyklingu odpadów?

Recykling skórek cytryny: najlepsze triki

W tym historycznym momencie, w którym planeta wyraźnie cierpi z powodu naszych złych nawyków, recykling wszystkiego, co się da, powinien być dla wszystkich koniecznością. Ale co zrobić ze skórkami i pestkami cytryny? Świeżo wyciśnięte nasiona cytryny można je stosować jako naturalne odświeżacze powietrza. Można je włożyć do małej torebki zamykanej później wstążką.

Nadają się idealnie do podarowania przyjaciołom lub krewnym lub do umieszczenia w kuchni. Jeśli chcesz ożywić aromat, dodaj kilka kropli olejku eterycznego. Wreszcie skórka z cytryny może zwiększyć smak potraw i dlatego można ją stosować w risotto lub makaronie. W takim przypadku można go przechowywać w szczelnym słoiku.

Skórkę z cytryny dobrze startą, połączoną z cukrem i sokiem z ogórka może pełnić funkcję delikatnego peelingu dla skóry twarzy. Wracając jeszcze do tematu dobrego samopoczucia organizmu, skórki tego owocu można wykorzystać do orzeźwiającej, gorącej kąpieli. Skórki działają również jako środek odstraszający mrówki zagrażające naszym łazienkom i kuchniom.

Niektórzy ludzie wierzą, że jego nasiona są w stanie utrzymać ciepło przez długi czas. Należy je włożyć do płóciennego worka, podgrzać na kaloryferze lub w kuchence mikrofalowej. Ci, którzy lubią tworzyć własne napoje, mogą dodać skórki tego owocu cytrusowego do czystego alkoholu spożywczego. Po kilku tygodniach płyn należy przefiltrować i połączyć z roztworem cukru, aby uzyskać doskonałe limoncello. Istnieją sugestie na każdy gust, wystarczy je zastosować w praktyce.

I na koniec nie zapominajmy, że skórki można przygotować . Dla świeżego i trawiennego zakończenia posiłku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *