Nie ściemnieje i nie wyschnie: jak zrobić puree ziemniaczane, które na długo pozostanie smaczne

Nie ściemnieje i nie wyschnie: jak zrobić puree ziemniaczane, które na długo pozostanie smaczne

Powiedzieliśmy Ci, jak poprawić jej gust. Teraz dzielimy się sekretami robienia puree ziemniaczanego.

To popularna przystawka, która dobrze komponuje się z wieloma potrawami. Czasami jednak zdarza się, że gotowane ziemniaki mogą zmienić kolor. Puree staje się ciemne, szare lub nawet czarne. Jeśli zmiana koloru nastąpi po ugotowaniu lub smażeniu, oznacza to, że można go bezpiecznie zjeść. Powinieneś jednak zrozumieć, dlaczego tak się dzieje, aby uniknąć takich przypadków.

Dlaczego ziemniaki ciemnieją po ugotowaniu?

Proces ten wiąże się z zniszczeniem błonnika zawartego w ziemniakach. Podczas gotowania uwalniają się jony żelaza i kwas chlorogenowy. Ich dalsze połączenie prowadzi do powstawania ciemnych plam na powierzchni ziemniaka.

Nie wszystkie ziemniaki ciemnieją – zdarza się to najczęściej, jeśli w glebie, w której rosły ziemniaki, występował brak równowagi składników odżywczych, a ziemniakom brakowało potasu.

Istnieją również wtórne przyczyny brązowienia ziemniaków. Są to uszkodzenia mechaniczne, zamrożenie i niewłaściwe przechowywanie.

Aby uniknąć brązowienia ziemniaków, zwróć uwagę na swój wybór. Nie kupuj mokrych lub wilgotnych ziemniaków lub bulw, które są miękkie w dotyku. Po obraniu warzyw korzeniowych należy je zalać zimną wodą – spowolni to proces łączenia kwasu chlorogenowego z żelazem.

Podczas gotowania upewnij się, że woda całkowicie zakrywa bulwy. Powiedzieliśmy Ci również, jak zrobić sałatki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *