Powiedzieliśmy Ci, jak gotować. Byłoby wspaniale poeksperymentować i zamiast malin dodać winogrona. Teraz jest sezon na winogrona, więc jagody dowolnej odmiany można łatwo kupić w sklepie lub na rynku.
Jeśli chcesz zachować pęczki przez dłuższy czas, ważne jest, aby wiedzieć, jak to zrobić prawidłowo. Portal opowiedział, jak przechowywać winogrona w domu.
Jak przechowywać winogrona
Jagody wymagają odpowiednich warunków. Najlepsza jest stała temperatura i niska wilgotność. Może to być pomieszczenie bez słońca i przeciągów o temperaturze od +2,5°C do +8,5°C z wentylacją kilka razy w miesiącu.
Pomieszczenie musi być wolne od zanieczyszczeń i zdezynfekowane. Upewnij się, że nie ma tam wilgoci ani pleśni.
Najlepiej zachowują się późne odmiany winogron. Takie jagody powinny mieć gęstą skórkę i miąższ. Na winogronach powinien pozostać tzw. „woskowy nalot”. Jest to naturalna warstwa, bardzo ważna dla konserwacji jagód. Zapobiega ich gniciu i uszkodzeniom. Dlatego winogron nie trzeba myć przed przechowywaniem.
Suche, zepsute lub niedojrzałe jagody należy również przyciąć szczypcami lub nożyczkami. W lodówce winogrona przechowuje się w temperaturze od +2 do -1°C i wilgotności 90-95%.
Winogrona można również zamrozić. Rozmawialiśmy o jakich.