Nie panikuj, gdy musisz kupić jajka w supermarkecie: na co musisz zwrócić uwagę, aby dokonać bezpiecznego zakupu

Jajka w supermarkecie, koniec z paniką na zakupach: na co zwrócić uwagę, żeby kupić te najlepsze, żeby dokonać dobrego zakupu.

Jajka należą do najbardziej wszechstronnych składników w kuchni, ponieważ mogą być przydatne w wielu preparatach. Można zrobić pierwsze danie, drugie danie, a nawet dodatek, ale także przystawki i oczywiście desery, ponieważ są one zawarte w prawie wszystkich przepisach na desery.

Zawsze warto mieć je w spiżarni, także dlatego, że mogą okazać się wybawieniem podczas przygotowań w ostatniej chwili, gdy przyjdą niespodziewani goście lub gdy nie masz zbyt wiele czasu na gotowanie.

Tak naprawdę w kilka minut można przygotować omlet z pustej lodówki, a nawet carbonarę, nie mówiąc już o jajkach sadzonych czy na miękko, które również można ugotować w bardzo krótkim czasie. Oprócz tego, że są wszechstronne i szybkie w przygotowaniu, jajka są również dość tanie, co czyni je jeszcze bardziej przydatnym jedzeniem, które zawsze warto mieć w domu.

Ważne jest jednak, aby kupować je dobrze, czyli kupować jajka najlepsze pod względem jakości i świeżości. Czy wiesz jak to zrobić i na jakie parametry zwrócić uwagę? Oto kilka ważnych wskazówek pozwalających uniknąć błędów już więcej i nie panikuj podczas zakupów w supermarkecie.

Jajka w supermarkecie, czyli jak dokonać bezpiecznego zakupu i nigdy więcej nie popełnić błędów: na co warto zwrócić uwagę przy ich zakupie

Jajka należą do najbardziej wszechstronnych składników w kuchni, ale zawsze należy je kupować ostrożnie i ostrożnie, jeśli nie chcesz kupować mniej świeżych lub gorszej jakości. Często wpadamy w panikę przed półkami supermarketów, bo Opakowania na jajka mają różne sformułowania i akronimy co nie każdy zna znaczenie: tutaj jest zatem wszystko, co musisz wiedzieć, aby uniknąć ponownego popełniania błędów.

Pierwsza ważna rzecznależy zauważyć, że jest to tego rodzaju Kod identyfikacji podatkowej’obecny na skorupkach jaj w sklepie. Jest to ciąg cyfr i liter, które, jak wyjaśniono na stronie Ochsłużą do określenia pochodzenia jaja. Pierwsza cyfra obejmuje cyfry od 0 do 3 i wskazuje, w jaki sposób chowano kury: 0 oznacza rolnictwo ekologiczne z kurami hodowanymi na wolnym powietrzu, cyfra 1 oznacza hodowlę na świeżym powietrzu, natomiast 2 oznacza hodowlę na wolnym wybiegu, w oborach i wreszcie cyfra 3 oznacza hodowlę na wolnym wybiegu. hodowle klatkowe.

Drugi akronim oznacza kraj pochodzenia jaj, po którym następuje kod Istat gminy i akronim prowincji, w której rozpoczęto produkcję. Wreszcie znajdujemy kod gospodarstwa, czyli trzy ostatnie cyfry. To jednak nie wszystko, ponieważ nawet na kartonie znajdziemy wskazówki, które mogą nam pomóc w momencie zakupu.

Jest na przykład data tarła i data ważności, następnie wielkość jaj, która może wahać się od „s” do „xl”, a na końcu kategoria, która może być A, B lub C, w zależności od niektórych cechy jaja, takie jak wielkość żółtka, wielkość komory powietrznej i inne parametry decydujące o poziomie świeżości. Gdy odkryjesz wszystkie te oznaki, z pewnością już nigdy więcej się nie pomylisz!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *