Nie obieraj owoców i warzyw. Najwięcej błonnika zawiera skórka

Warzywa i owoce powinny stanowić znaczącą część naszej diety. Nie jest tajemnicą, że najwięcej błonnika kryje się w skórze. Błonnik jest bardzo ważny dla zdrowego funkcjonowania układu trawiennego. Ale jest również ważny dla zdrowia układu krążenia, ponieważ pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. Pomaga także w detoksykacji. Dzięki błonnikowi ułatwiamy także odchudzanie – sprawia, że ​​czujemy się syci na dłużej, dzięki czemu spożywamy mniej kalorii.

Owoce, warzywa i ich skórki

Do 31% całego błonnika znajduje się w skórce owocu. Jeśli obieramy owoce i warzywa, pozbywamy się tej ilości błonnika. A to wielka szkoda! Uwaga, niektórych skórek nie można jeść, bo są niejadalne. Zwykle jest to skórka awokado, arbuza lub mango. Oto owoce i warzywa, które prawdopodobnie obierasz, chociaż nie powinieneś.

Ziemniaki

Ziemniaki i słodkie ziemniaki należą do roślin, które lubimy obierać przed gotowaniem i jedzeniem. A szkoda, bo aż 40% całego zawartego w nich błonnika kryje się w skórze. Dlatego zamiast obierać ziemniaki, dokładnie je umyj. Jeśli nie lubisz gotowanej skórki, spróbuj upiec ziemniaki. Pieczona skórka jest o wiele smaczniejsza.

Kiwi

Kiwi ma naprawdę nieprzyjemną skórę, ponieważ jest bardzo owłosiona. Zawiera jednak aż 50% całego błonnika! Choć pewnie większości nie przekonamy, to bardziej zatwardziali mogą pokusić się o jego spożycie. Ale wcześniej usuń twarde końcówki z kiwi i dobrze namocz skórę.

Kiwi

Zdjęcie: Pixabay

Jabłka

Jabłka należą do owoców, które można jeść bez problemu, nawet ze skórką. Jest w nim ukryte 45% całego błonnika zawartego w jabłku. Skórkę można wysuszyć i wykorzystać do przygotowania domowego musli. Ale obieranie go z jabłka to strata czasu. Niektóre jabłka sprzedawane w supermarketach mają woskową powierzchnię, dlatego należy je dokładnie umyć przed spożyciem.

Dynia

Wszystkie dynie mają jadalną skórkę. Prawda jest taka, że ​​niektóre starsze dynie mogą mieć dość twardą skórkę. Ale możesz sobie z tym poradzić, po prostu piecząc lub gotując dynię i drobno ją miksując. Dzięki temu pozbędziesz się nieprzyjemnej sztywności peelingu.

Marchew

Obieranie marchewki jest niepotrzebne. Wystarczy, że przed spożyciem dokładnie go umyjesz. Z nią jest podobnie, jak z ziemniakami.

Ogórek

Ogórek składa się w dużej mierze wyłącznie z wody. Najlepsze witaminy, minerały i błonnik ukryte są w skórze. Dlatego bardzo ważne jest, abyśmy nie obierali ogórków.

Źródła informacji:

https://www.mindbodygreen.com/articles/fiber-in-fruit-vegetable-skins

https://aktin.cz/3326-vlaknina-proc-je-tak-zdrava

Zdjęcie: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *