Warzywa i owoce powinny stanowić znaczącą część naszej diety. Nie jest tajemnicą, że najwięcej błonnika kryje się w skórze. Błonnik jest bardzo ważny dla zdrowego funkcjonowania układu trawiennego. Ale jest również ważny dla zdrowia układu krążenia, ponieważ pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. Pomaga także w detoksykacji. Dzięki błonnikowi ułatwiamy także odchudzanie – sprawia, że czujemy się syci na dłużej, dzięki czemu spożywamy mniej kalorii.
Owoce, warzywa i ich skórki
Do 31% całego błonnika znajduje się w skórce owocu. Jeśli obieramy owoce i warzywa, pozbywamy się tej ilości błonnika. A to wielka szkoda! Uwaga, niektórych skórek nie można jeść, bo są niejadalne. Zwykle jest to skórka awokado, arbuza lub mango. Oto owoce i warzywa, które prawdopodobnie obierasz, chociaż nie powinieneś.
Ziemniaki
Ziemniaki i słodkie ziemniaki należą do roślin, które lubimy obierać przed gotowaniem i jedzeniem. A szkoda, bo aż 40% całego zawartego w nich błonnika kryje się w skórze. Dlatego zamiast obierać ziemniaki, dokładnie je umyj. Jeśli nie lubisz gotowanej skórki, spróbuj upiec ziemniaki. Pieczona skórka jest o wiele smaczniejsza.
Kiwi
Kiwi ma naprawdę nieprzyjemną skórę, ponieważ jest bardzo owłosiona. Zawiera jednak aż 50% całego błonnika! Choć pewnie większości nie przekonamy, to bardziej zatwardziali mogą pokusić się o jego spożycie. Ale wcześniej usuń twarde końcówki z kiwi i dobrze namocz skórę.
Zdjęcie: Pixabay
Jabłka
Jabłka należą do owoców, które można jeść bez problemu, nawet ze skórką. Jest w nim ukryte 45% całego błonnika zawartego w jabłku. Skórkę można wysuszyć i wykorzystać do przygotowania domowego musli. Ale obieranie go z jabłka to strata czasu. Niektóre jabłka sprzedawane w supermarketach mają woskową powierzchnię, dlatego należy je dokładnie umyć przed spożyciem.
Dynia
Wszystkie dynie mają jadalną skórkę. Prawda jest taka, że niektóre starsze dynie mogą mieć dość twardą skórkę. Ale możesz sobie z tym poradzić, po prostu piecząc lub gotując dynię i drobno ją miksując. Dzięki temu pozbędziesz się nieprzyjemnej sztywności peelingu.
Marchew
Obieranie marchewki jest niepotrzebne. Wystarczy, że przed spożyciem dokładnie go umyjesz. Z nią jest podobnie, jak z ziemniakami.
Ogórek
Ogórek składa się w dużej mierze wyłącznie z wody. Najlepsze witaminy, minerały i błonnik ukryte są w skórze. Dlatego bardzo ważne jest, abyśmy nie obierali ogórków.
Źródła informacji:
https://www.mindbodygreen.com/articles/fiber-in-fruit-vegetable-skins
https://aktin.cz/3326-vlaknina-proc-je-tak-zdrava
Zdjęcie: Pixabay