Nadal gotujesz ziemniaki w gorącej wodzie przed pieczeniem w piekarniku? Spróbuj tego: zdradzę genialny trik!
Z pewnością należą do najbardziej lubianych potraw, które uwielbiamy podawać na stół. Pyszny dodatek, który często przygotowujemy w ciągu tygodnia, aby zachwycić całą rodzinę. Ziemniaki są nie tylko pyszne, ale dostarczają organizmowi wielu potrzebnych składników odżywczych. Uwielbiane smażone, ale i pieczone są prawdziwym rarytasem.
Tak wszechstronne w kuchni, że możemy z nich przygotować najróżniejsze dania, jak na przykład bardzo słynną sałatkę ziemniaczaną, którą możemy wzbogacić o składniki, które najbardziej lubimy; albo pomyśl o pysznych krokietach ziemniaczanych, to prawdziwy rarytas. Jednakże, te przetwory wymagają wcześniejszego ugotowania ziemniaków zmięknąć, a następnie rozdrobnić się na miazgę do wymieszania.
Starożytna metoda, która jest nadal szeroko stosowana, polega na gotowaniu ziemniaków na patelni wypełnionej wodą, a następnie doprowadzeniu ich do 100°C i gotowaniu przez około 30-40 minut, aż będą miękkie. Ale co by było, gdybyśmy ci to powiedzieli Czy istnieje jakiś trik, który ułatwi tę operację? Twoje ziemniaki będą gotowe w zaledwie 12 minut.
Nie gotuj już ziemniaków: dzięki temu trikowi ugotujesz je w kilka minut i bez poparzenia rąk!
Jak blanszować ziemniaki w najkrótszym czasie? To często jedno z pytań, które sobie zadajemy najczęściej i na które w końcu mamy odpowiedź! Wszystko polega na bardzo prostym triku który wykorzystuje urządzenie, które prawie każdy z nas ma w domu.
Cóż, mówimy o kuchence mikrofalowej! Jak ugotować ziemniaki w kuchence mikrofalowej i przede wszystkim bez wody? Dzięki jego zastosowaniu wysoka częstotliwość fal naszego urządzenia gwarantuje, że ziemniaki ugotują się w krótkim czasie. Jak idziemy dalej?
metoda
- Przede wszystkim umyjmy nasze ziemniakiktóre następnie suszymy i dobrze wklepujemy.
- Widelcem nakłuwamy ziemniaki aby umożliwić jednolite gotowanie.
- Następnie umieszczamy je w pojemniku odpowiednim do gotowania w kuchence mikrofalowej pokrywamy powierzchnię z arkuszem folii spożywczej.
- W tym momencie to wystarczy włóż ziemniaki do kuchenki mikrofalowej ustawionej na 750 W i zostaw je gotować maksymalnie 12-13 minut. Jedyny środek ostrożności: lepiej nie gotować większej ilości ziemniaków na raz niż około 500-600. W ten sposób zagwarantujemy doskonałe gotowanie.
- Na koniec za pomocą widelca sprawdź, czy ziemniaki są ugotowane. Następnie możemy je odzyskać i pozwolić im ostygnąć, a następnie wykorzystać je według własnego uznania.
A czy znaliście ten trik?