Nie jedz takich bananów. Jeden szczegół mówi wiele o ich świeżości. To wcale nie są brązowe plamy

Banany to jedne z naszych najpopularniejszych owoców. Zabieramy je ze sobą do pracy jako przekąskę, dodajemy do płatków owsianych lub jogurtu. Wbrew temu, co mogłoby się wydawać, o świeżości banana nie świadczą plamki na skórce, ale łodyga.

Kupując banany, zwróć uwagę na łodygę.
Foto: archiwum prywatne

Kiedy jesteśmy w sklepie, możemy spędzić dobre 10 minut przy ladzie z bananami. Zbieramy owoce, wyrzucamy te z brązowymi plamami i szukamy tych najbardziej żółtych lub nawet lekko zielonkawych. Panuje błędne przekonanie, że ciemne plamy oznaczają, że banan jest czerstwy i nadaje się jedynie do kosza. Nic nie może być dalej od prawdy. Możesz sprawdzić, czy banan jest dobry, patrząc na łodygę.

Kiedy banan jest zepsuty? Nie, kiedy jest brązowy

Łodyga banana.
Foto: archiwum prywatne

Jeśli kolor banana się zmienia, ale łodyga nadal pozostaje żółta, oznacza to, że owoc jest pełen substancji chemicznych. Jeśli łodyga również staje się czarna, podobnie jak reszta owocu, masz do czynienia ze zdrowym, naturalnie dojrzewającym bananem. Brązowe plamy nie muszą oznaczać, że banan nie jest już jadalny.

Takie próbki zawierają najwięcej potasu i dzięki temu dostarczają nam energii. Ich smak różni się od owoców żółtych i zielonych tym, że są znacznie słodsze. Dlatego warto przypomnieć, że osoby chore na cukrzycę nie powinny spożywać mocno dojrzałych bananów w nadmiernych ilościach.

Jak opóźnić dojrzewanie bananów? Prosty trik z folią spożywczą

Plastrowane banany nie są niezdrowe, ale szybko się psują. Kiedy na owocach zauważysz brązowe plamy, najwyższy czas je zjeść. W przeciwnym razie zgniją, zaczną śmierdzieć pleśnią lub sfermentowanymi owocami. Aby przedłużyć trwałość bananów, owiń szczelnie końcówki folią spożywczą. Zabezpieczone owoce włóż do lodówki. W ten sposób wytrzymają jeszcze kilka dni. Zawinięcie końcówek zapobiega wydzielaniu się etylenu, który odpowiada za dojrzewanie owoców.

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Aksamitny sos grzybowy odpowiedni na święta i nie tylko. Potrzebujesz tylko kilku składników, a resztę możesz zamrozić

Moja mama robi sos grzybowy trochę inaczej. Jest gęsty, pachnie i smakuje wspaniale. Złoty sok się przyda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *