Zdjęcie: iStock/Gulliwer
sauté to świetna przystawka i przystawka, która trafi w każdy gust. Choć wyglądają na łatwe w przygotowaniu, mają pewne subtelności, dzięki którym są naprawdę pyszne.
Składniki na Ziemniaki Smażone:
1,5 kg ziemniaków
koper włoski
6 ząbków czosnku
sól
olej
Zobacz więcej:
Sposób przygotowania:
Obierz i umyj ziemniaki. Gotuje się je w garnku z wodą. Woda powinna zakrywać ziemniaki.
Ziemniaki można przeciąć na pół, aby szybciej się ugotować. Nie należy ich gotować, dopóki nie zostaną całkowicie ugotowane, ponieważ usmażą się i zagotują. Czosnek jest obrany i pokrojony w pierścienie.
Koper włoski jest myty i drobno siekany. Gdy ziemniaki są już prawie gotowe, wlewa się wodę.
Ziemniaki pokroić w średniej wielkości kostkę. Dobrze jest podzielić ilość na dwie części. Na patelnię wlewa się więcej oleju, aby go podgrzać. Dodaj jedną część ziemniaków.
Gdy smażone ziemniaki będą już prawie gotowe, dodaj połowę czosnku i kopru włoskiego. Gotuj, aż uzyskasz złotą skórkę. Jest solone. To samo powtarza się z pozostałymi ziemniakami