Ten domowy szpinak jest pełen zdrowych składników odżywczych i sprawi, że Twój obiad stanie się zdrową ucztą.
Składniki na szpinakowy falafel:
150 g szpinaku baby
400 g ciecierzycy z puszki, odsączonej
1 ząbek czosnku, posiekany
1 łyżeczka mielony kminek
1/2 małej pęczka natki pietruszki, drobno posiekanej
2 łyżki stołowe. zwykła mąka
1 łyżka. oliwa z oliwek plus dodatkowo do obtoczenia
Zobacz więcej:
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni za pomocą termowentylatora. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wszystkie składniki falafela, z wyjątkiem oliwy z oliwek, włóż do robota kuchennego i lekko dopraw. Mieszaj, aż uzyskasz grubą mieszaninę.
Lekko posmaruj dłonie oliwą z oliwek, następnie nabierz 1 łyżkę stołową mieszanki falafelowej i uformuj 16 kulek, które ułóż na blasze do pieczenia. Każdy z nich delikatnie dociśnij dłonią. Posmaruj 1 łyżką oliwy z oliwek i piecz przez 20-25 minut, aż ciasto się zetnie i będzie złociste, obracając się w połowie czasu.