Zdjęcie: iStock/Gulliwer
Jednym z ulubionych dań na bułgarskim stole jest domowe danie, które zwykle przygotowywane jest z produktów mlecznych. Jeśli jesteś fanem tego dania i pościsz, tym pysznym pasztetem ryżowo-porowym będziesz mógł cieszyć się z całą rodziną.
Niezbędne produkty do chudego ciasta:
500 g ciasta kruchego
3 pory (tylko biała część)
100 g ryżu
200ml wody
pół łyżeczki czerwonej papryki
bazylia (do smaku)
posiekana natka pietruszki (do smaku)
sól i pieprz do smaku)
olej
Zobacz więcej:
Sposób przygotowania:
Zagotuj wodę, dodaj ryż i gotuj jak zwykle. Przykryj i zdejmij z ognia, odstaw. W tym czasie por drobno siekamy i podsmażamy na gulaszu.
Po kilku minutach dodać ryż i sól, dobrze wymieszać i dusić jeszcze kilka minut. Następnie dodaje się czarny pieprz, czerwoną paprykę i inne przyprawy do smaku i pożądania. Dobrze wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.
Oddziel skórki od siebie. Połącz wodę i olej, aby pokryć je rondlem. Połóż skórkę na powierzchni roboczej. Nałóż łyżką trochę mieszanki powlekającej i rozprowadź na jak największej powierzchni. Złóż ciasto wzdłuż, a następnie ponownie posmaruj masłem. Rozłóż 2 łyżki nadzienia z ryżu i pora na środku ciasta. Złóż skorupę jak ślimak.
Ułożyć naleśniki jeden obok drugiego na natłuszczonej patelni. Pokryj górną powierzchnię mieszaniną powłokową. Piec w piekarniku około 40 minut w temperaturze 200 stopni.