Chude jedzenie nie musi oznaczać, że musi być pozbawione smaku, a ten placek z porami Cię o tym przekona.
Niezbędne produkty do chudego ciasta:
1 opakowanie ciasteczek
1 łyżeczka bulguru
3 tys. woda
4 – 5 gałązek pora
1/2 łyżeczki olej
sól dla smaku
czarny pieprz – do smaku
jojen – do smaku
Zobacz więcej:
Sposób przygotowania:
Bulgur gotuje się w wodzie przez dziesięć minut.
Por oczyszcza się z zewnętrznych liści i kroi najpierw wzdłuż, a następnie niezbyt drobno. Przełożyć na patelnię z olejem i dusić przez 7-8 minut.
Dodać odcedzony bulgur i posypać farsz solą, czarnym pieprzem i chrzanem do smaku.
Na cieście rozprowadzamy nadzienie, a pierwszy, zwinięty w kształcie ślimaka, przekładamy na środek natłuszczonej i oprószonej mąką formy. Pozostałe skórki są zwijane wokół poprzedniej, aż do wyczerpania się produktów i skórek.
Na koniec ten skręcony pasztecik posmarowano odrobiną oleju.
Chudy placek z tak ułożonymi porami i cebulą pieczemy w nagrzanym piekarniku, na średniej półce i w średnio nagrzanym piekarniku przez około 30 minut.