Pieczenie ciast zarezerwowane jest na specjalne okazje, takie jak święta, urodziny czy duże uroczystości rodzinne. Czasami nie warto czekać do takiego wydarzenia, bo można sobie odmówić naprawdę świetnego smaku. Zrób to ciasto bez okazji i zobacz, jak będzie smakowało całej rodzinie.
Od lat zachwycamy się wypiekami takimi jak sernik czy szarlotka. Wykonujemy je na każdą okazję i zbieramy słowa podziwu. Teraz możemy dodać kolejny do naszej listy najsmaczniejszych deserów. To ciasto migdałowe z serkiem śmietankowym i musem. Może to być nowość dla większości z Was, ale gwarantujemy, że warto to zrobić.
Ciasto Migdałowe naprawdę łączy w sobie wiele smaków. Przede wszystkim składa się z kruchego ciasta, które przed pieczeniem pokrywa się słodką pianką. W środku znajduje się masa serowa z migdałami, a wierzch obficie posypany płatkami migdałów.
Przepis na ciasto migdałowe
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 500 g mąki semoliny
- 250 g masła
- 5 żółtek
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 4 PL 18% kwaśnej śmietany
Składniki na piankę:
- 5 białek
- 150 g cukru
- paczka cukru waniliowego
Składniki na masę:
- 250 g masła
- 460 g serka śmietankowego
- 200 g płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania ciasta. Na stolnicy wymieszaj mąkę pszenną i semolinę. Dodać proszek do pieczenia i posiekane kostki masła. Mieszaj wszystko, aż łatwo się połączy.
- Do składników wlać żółtka oddzielone od białek i śmietanę. Wszystko mieszamy rękami, aż będzie gładkie.
- Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na placek wielkości przygotowanej blachy do pieczenia.
- Teraz czas przygotować piankę. Białka wlać do miski i ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Białka podzielić na 3 części i każdą część posmarować wcześniej rozwałkowanym ciastem.
- Ułóż talerze osobno na blasze do pieczenia. Każdą z nich pieczemy w temperaturze 190°C przez około 30 minut.
- W czasie pieczenia można przygotować masę. Masło przekładamy do miski i ubijamy mikserem na jasną masę. Stopniowo dodawaj serek śmietankowy cały czas miksując. Mieszaj aż do połączenia. Na koniec dodać płatki migdałowe i wymieszać szpatułką.
- Przygotowaną mieszanką posmaruj upieczone blachy. Ostatni płat obficie posyp migdałami. Ciasto wkładamy do lodówki na około 2 godziny, aby masa stwardniała.
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Ciasto marchewkowe bez cukru i bez wyrzutów sumienia. Po prostu korzystny deser na diecie
Prosty przepis na szybkie zimowe ciasto. W zimny dzień nic nie koi tak jak czekolada ze słonym dodatkiem