Zgodnie z tradycją Mikołaja na stole nie może zabraknąć tego rodzaju ryb, choć nie każdemu to smakuje, ale dzięki temu przepisowi zamienisz ją w prawdziwą specjalność.
Niezbędne produkty na świątecznego karpia:
około 1,5 kg karpia
sól
papryka
pieprz
Oliwa z oliwek
1 cytryna
100 ml białego wina
3 pomidorki koktajlowe
pietruszka
Zielona cebula
Zobacz więcej:
Sposób przygotowania:
Karpia dokładnie oczyść z wnętrzności i łusek, przetnij grzbiet. Pozostawić w zimnej wodzie do zakwaszenia. Odcedź i osusz. Dopraw solą i poczekaj, aż ryba ostygnie, aby wchłonęła sól.
Odpowiednią blachę wyłóż papierem do pieczenia, natłuść i ułóż rybę skórą do dołu. Wyciśnij cytrynę i polej rybę. Dopraw solą, czerwonym i czarnym pieprzem i skrop odrobiną oliwy z oliwek.
Polej rybę winem i wstaw do piekarnika, aż będzie gotowa.
Upieczoną rybę podawać w całości, dekorując plasterkami cytryny, zielonymi przyprawami, pomidorkami koktajlowymi i oliwkami i koniecznie białym winem.
Ciesz się! Karp pieczony w piekarniku jest cudowny!