Zatkane cholesterolem naczynia krwionośne zwiększają ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Jednym z produktów, który skutecznie wspiera zdrowie wątroby i zapobiega odkładaniu się tzw. „złego” cholesterolu na ściankach naczyń, są jaja kurze.
„Jajko zawiera kompletny zestaw aminokwasów, które są najsilniejszymi przeciwutleniaczami” – pisze Health-food.rf, powołując się na lekarzy, zauważając, że lecytyna jest jedną z najcenniejszych dla naczyń krwionośnych i wątroby.
Dodatkowo, podnosząc poziom „dobrego” cholesterolu, jaja mogą zapobiegać rozwojowi miażdżycy. Jednak lekarze zauważają, że przy ogólnie podwyższonym poziomie cholesterolu we krwi należy zachować większą ostrożność w przypadku produktu, ograniczając spożycie żółtek jaj do 2-3 tygodniowo.
Przyda się przygotowanie jajecznicy (z minimalną ilością oleju, bez chrupiącej skórki) z ziołami i pomidorami. Te ostatnie, przypominają nam lekarze, zawierają likopen, który jest silnym przeciwutleniaczem, który zmniejsza również ryzyko raka i chorób serca.
Eksperci zauważają, że jaja kurze należy dobrze wypłukać przed gotowaniem. Produkt należy przechowywać ostrym końcem w dół. Dzięki temu żółtko pozostanie wyśrodkowane i nie będzie dotykać warstwy powietrza wypełniającej tępy koniec.
„Okres przydatności jaja liczy się od daty jego złożenia, a nie od daty sortowania wskazanej na skorupce” – podkreślają eksperci.
„Wzorem składu aminokwasowego jest białko jaja. To idealne śniadanie” – zauważył wcześniej doktor nauk medycznych, profesor, dietetyk Aleksiej Kowalczow, wyjaśniając, że spożywanie rano owsianki, zwłaszcza płatków owsianych, nie jest najlepszą opcją dla osób którzy chcą schudnąć.