Wzrasta liczba przypadków nowotworów wśród dzieci: zdaniem badaczy jedną z przyczyn jest nowoczesne odżywianie. Zachowaj ostrożność w przypadku niektórych pokarmów.
Liczba rozpoznawanych nowotworów stale rośnie, a przede wszystkim wzrasta liczba przypadków nowotworów wśród dzieci. Powód? To może być nasza dieta. Według naukowców niektóre produkty spożywcze, które spożywamy na co dzień, mogą w dłuższej perspektywie powodować rozwój chorób.
„Jesteśmy tym, co jemy„, powiedział niemiecki filozof Feurbacha. Poza filozofią zdanie to jest niewątpliwie prawdziwe i powinno skłonić nas do poważnej refleksji nad tym, co na co dzień wprowadzamy do naszego organizmu. Ponieważ to, co jemy, odżywia nasze komórki.
Jeśli będzie je dobrze karmił, wszystko będzie dobrze, ale jeśli będzie je źle karmił, nieuchronnie, prędzej czy później zapłacimy za to cenę. A rachunek może być naprawdę bardzo wysoki. W wielu przypadkach odżywianie jest powiązane z występowaniem nowotworów. Rak pozostaje główną przyczyną zgonów na całym świecie, mimo że dzięki ogromnemu postępowi w badaniach coraz więcej osób wraca do zdrowia.
Jednym z najbardziej alarmujących danych ostatnich lat jest wzrost zachorowań na nowotwory wśród dzieci. Według ekspertów jedną z przyczyn może być nieprawidłowe odżywianie. W szczególności nigdy nie powinniśmy dawać naszym dzieciom i wnukom pewnych produktów spożywczych, które niestety wszyscy spożywamy bardzo często.
Coraz częstsze występowanie nowotworów u dzieci: uważaj na te produkty
Liczba przypadków nowotworów wzrasta, a przede wszystkim wzrasta liczba przypadków nowotworów wśród dzieci i bardzo młodych ludzi. Według badaczy może za tym kryć się nadmierne spożycie niektórych produktów. Zobaczmy, o co chodzi.
Grupa badaczy z Florydy zidentyfikowała taurynę jako potencjalną przyczynę wzrostu liczby przypadków raka jelita grubego wśród dzieci i nastolatków. Nic nie jest jeszcze pewne, ponieważ badanie jest wciąż na etapie wstępnym. Tauryna to aminokwas zawarty w tzw „napoje energetyczne” bardzo popularny wśród chłopców.
Najwyraźniej Ten aminokwas odżywia niektóre złe bakterie obecne w naszych jelitach, które zwiększają stan zapalny w organizmie i mogą powodować początek raka. Według ekspertów nie należy przyjmować więcej niż 3 gramy tauryny dziennie: w tych granicach nie ma niebezpieczeństwa.
Problem w tym, że wiele dzieci i nastolatków wypija w ciągu dnia duże ilości napojów energetycznych i w związku z tym przekracza tę ilość, narażając swoje zdrowie. Nie wspominając, że zawierają one również kofeinę, substancję, której dzieci nie powinny spożywać nawet w małych ilościach.
Dlatego lepiej nie kupować tego typu produktów, jeśli w rodzinie mamy dzieci i młodzież, gdyż możemy poważnie narazić ich zdrowie. Żywienie dzieci powinno opierać się przede wszystkim na spożyciu warzyw, owoców, roślin strączkowych, produktów pełnoziarnistych i chudego białka.