Naukowcy poparzyli nas wiadomościami o jogurcie

Piwo jest korzystniejsze dla odporności niż jogurt, kefir, sery i inne fermentowane produkty mleczne.

Tak twierdzą chińscy naukowcy cytowani przez „Frontiers in Nutrition”. Korzystne działanie zawdzięcza zawartym w nim enzymom. Autorzy niniejszego badania z Uniwersytetu Medycznego Dalian w Chinach ocenili skład napoju musującego i odkryli, że zawarte w nim polifenole i celuloza pozostają kluczowymi składnikami wzmacniającymi układ odpornościowy.

Zdaniem naukowców szczególnie cenne są polifenole – silne przeciwutleniacze o właściwościach probiotycznych.

Tworzą w układzie pokarmowym odpowiednie środowisko do namnażania się pożytecznych mikroorganizmów, wspierając rozwój pałeczek kwasu mlekowego i bifidobakterii.

Ważną rolę odgrywają także epikatechina, katechina, kwas metylomalonowy i kwas kawowy, które hamują rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych. Naukowcy zauważają, że piwo bezalkoholowe jest zdrowsze od zwykłego piwa, ponieważ nie zawiera alkoholu etylowego.

Chińscy eksperci przypominają, że piwo jest dobre dla organizmu tylko wtedy, gdy jest pijane w rozsądnych ilościach. „Umiarkowane spożycie piwa pomaga zapobiegać miażdżycy i chorobom serca, hamuje rozwój nowotworów oraz poprawia krążenie krwi i funkcje odpornościowe. Wykazano również, że piwo ma działanie przeciwutleniające i odmładzające” – napisali autorzy badania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *