Najsmaczniejszy napój Adwentu? Dzięki niemu starzy marynarze utrzymywali się na powierzchni przez cały rok

Choć nie wiadomo dokładnie, kto po raz pierwszy skomponował tradycyjny poncz, pierwsze wzmianki o nim pochodzą z XVII wieku, autorstwa starych żeglarzy. Ze względu na puste beczki po piwie i winie kupowali na kontynencie spirytus arak, czyli brandy wytwarzaną z palm cukrowych. Następnie próbowano dostosować go do smaku wina za pomocą cytrusów, przypraw, cukru i wody. Od tego czasu poncz rozprzestrzenił się na cały świat.

Źródło: YouTube

Pochodzenie słowa cios

Ponieważ dawni marynarze kupowali spirytus w Indiach, jego nowa nazwa również wzięła się od indyjskiego określenia paanch lub pancha. Znaczenie tego słowa to liczba pięć, która symbolizuje liczbę użytych składników. Obecnie jednak mamy do wyboru o wiele więcej przypraw, dzięki czemu można przygotować własny świąteczny poncz jako najsmaczniejszy gorący napój Adwentu.

Składniki według uznania

Domowy poncz można przygotować według własnego gustu, więc w każdej rodzinie może się on nieco różnić. Podstawowym alkoholem jest rum, ale można też użyć białego lub czerwonego wina, sznapsa lub likieru. Świąteczny poncz jest doskonale aromatyzowany cynamonem, goździkami i anyżem gwiazdkowatym. Nie zapomnij o cytrynie i pomarańczy, ale możesz dodać także jabłka, winogrona, żurawinę lub rodzynki. Całość słodzi się cukrem, miodem, syropem lub cukrem kryształem, który ma lekko karmelowy smak.

Tradycyjny poncz świąteczny

Jeśli nie wiesz jak prawidłowo połączyć składniki, wypróbuj sprawdzony przepis, w którym nie ma błędów! Będziesz potrzebować 350 ml wody, 150 g cukru, kawałek całego cynamonu, 4 goździki, 60 ml rumu, 400 ml białego wina, cytrynę i pomarańczę. Najpierw zagotuj wodę z cukrem, świeżo wyciśniętym sokiem z owoców cytrusowych i przyprawami. Następnie dodajemy rum i wino, całość już nie gotujemy, tylko podgrzewamy, żeby alkohol nie wyparował.

Dekorowanie napoju

Gotowy napój najlepiej przelać do grubej szklanej miski, aby pięknie widać było kolor i skład samego ponczu. Na koniec dodajemy posiekane owoce, które doskonale ozdobią świąteczny poncz. Być może myślisz, że poncz nie będzie tak ciepły przez długi czas. Jednak i na to starzy marynarze mieli genialny trik!

Łatwe utrzymanie temperatury

Oczywiście poncz zawsze można potrzymać na kuchence i podgrzać, ale jego piękno nie będzie już tak bardzo wyróżniać się na zastawionym świątecznym stole. Dlatego możesz wypróbować prosty trik z masłem, który świetnie sprawdzi się jako przykrywka. Wystarczy, że na powierzchnię gorącego ponczu położysz mały kawałek masła, które roztopi się i utworzy warstwę zabezpieczającą przed utratą ciepła.

Powiązane artykuły

Źródła: apetitonline.cz, alkohol.cz, magazin.recepty.cz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *