Najpopularniejsze słodycze I Rzeczypospolitej zachwycały nawet najbardziej wybredne podniebienia. To proste, sprawdź

Po I wojnie światowej nie był to łatwy czas i niewielu było stać na uroczyste biesiadowanie. Dlatego udało się zaoszczędzić całkiem sporo, także na Święta Bożego Narodzenia. Niemniej jednak był to czas, w którym naprawdę było co świętować. Gastronomia tamtych czasów do dziś pozostaje niekończącą się inspiracją dla wszystkich szefów kuchni. Jakie ciasteczka świąteczne były wówczas najpopularniejsze?

Źródło: YouTube

Boże Narodzenie Pierwszej Republiki

W tym okresie na świątecznych stołach pojawiały się nie tylko orzechy i różne suszone owoce, takie jak jabłka, gruszki czy śliwki, ale także proste, domowe ciasteczka świąteczne. Do dziś słynie ze smaku i wyobraźni. Jakie więc cukierki wypiekano najczęściej w czasach I Rzeczypospolitej?

Cukierki Masaryka

Powszechnie wiadomo, że Prezydent Masaryk był wielkim miłośnikiem słodyczy. Oprócz ulubionych klusek ze śliwkami i makiem uwielbiał także słodycze z orzechów laskowych, które do dziś noszą jego imię. Nawet zupełni początkujący mogą go przygotować. Wystarczy namoczyć orzechy w zimnej wodzie na 2 godziny, a następnie grubo je posiekać. Dodać do nich 300 g mąki pszennej, 200 g masła, 100 g cukru pudru, 1 łyżkę kakao i 1 żółtko i wyrobić zwarte ciasto. Uformuj z niego bułki o średnicy około 4 cm i wstaw do lodówki, aby stwardniało. Następnie pokroić w krążki, piec w piekarniku nagrzanym do 180°C i jeszcze gorące obtoczyć w cukrze.

Imbir

Pierniki, w których smak cytryny i imbiru są doskonale połączone, były popularne nie tylko w czasach I Rzeczypospolitej, ale niektóre gospodynie domowe wypiekały je do dziś przez cały rok. Ubij trzepaczką mieszaninę składającą się ze 150 g granulowanego cukru, skórki cytrynowej z 1 cytryny, 5 g mielonego imbiru, 1 surowego jajka i 1 żółtka. Następnie dodać 150 g mąki pszennej, szczyptę proszku do pieczenia i zagnieść zwarte ciasto. Następnie na posypanym mąką blacie rozwałkowujemy naleśnik o wysokości około 3 mm i wycinamy dowolne kształty. Cukierki pozostawić na blasze na noc na zimno, a następnego dnia piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 10–15 minut, aż będą złociste.

Tłuszcze

W tamtych czasach gospodynie domowe wiedziały, jak sobie poradzić z brakiem masła. Po prostu zastąpili go smalcem i stąd wzięła się nazwa tego cukierka. W misce dokładnie wymieszaj 150 g smalcu, 170 g mąki zwykłej, 150 g cukru pudru i 2 łyżki kakao. Powstałe ciasto wkładamy do lodówki, aby odpowiednio stwardniało, najlepiej do następnego dnia. Podzielić na kilka części i z każdej rozwałkować naleśnik, wycinać z niego kółka o grubości około 1 cm. Następnie z każdej uformuj kulę, spłaszcz ją jak ciasto i połóż na środku odrobinę marmolady oraz migdał lub orzech włoski. Piec w temperaturze 170°C przez 10 do 15 minut.

Powiązane artykuły

wwww.vitalia.cz, www.apetitonline.cz, www.fresh.iprima.cz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *