Najpopularniejsze czeskie zupy: To trio nigdy nie zawodzi zimą dzięki jednemu wspólnemu składnikowi

Zupa jest świetna, zwłaszcza zimą. To danie bogate w składniki odżywcze, które dostarczy organizmowi wielu witamin i substancji korzystnych dla zdrowia, ale także nasyci i przyjemnie rozgrzeje. Wśród czeskich zup rolę odgrywają znane klasyki, które nigdy nie zawodzą. Łączy ich jedno – ziemniaki.

Źródło: YouTube

Czosnek

Czosnek to idealny wybór na zimę. W czasach, gdy ryzyko przeziębienia i grypy wzrasta, warto zaopatrzyć się w lecznicze substancje pochodzące z czosnku, ale także kminku, ziemniaków czy majeranku. Zupa to nie tylko świetna profilaktyka, ale także pomoc w szybszym leczeniu. Zwłaszcza jeśli dodasz do talerza świeżo wyciśnięty goździk. Czosnek łagodzi ból gardła, oczyszcza drogi oddechowe, a także łagodzi przeziębienia. Uczciwy czosnek to jedna z najzdrowszych zup, a jej przygotowanie jest niemal łatwe.

Wskazówka dla błyskawicznego czosnku

Ziemniaki ugotuj w garnku z wodą lub bulionem, dodaj zmielony kminek, sól, czarny pieprz i odrobinę majeranku. Po chwili dodajemy rozgnieciony czosnek, na którym zdecydowanie nie warto oszczędzać. Gdy ziemniaki będą miękkie, w razie potrzeby dopraw zupę i możesz podawać. Jeśli lubisz, możesz do zupy dodać roztrzepane jajko, smażony boczek lub wędzone mięso. Na talerz można również dodać tarty ser lub smażone grzanki chlebowe.

Zupa ziemniaczana

Kolejnym popularnym klasykiem, który nigdy nie zawodzi, jest uczciwe domowe danie ziemniaczane, pełne wielu smaków. Choć jego przygotowanie jest nieco dłuższe w porównaniu do czosnku, to można go podać na stole w ciągu pół godziny. W garnku podsmaż cebulę, dodaj posiekaną marchewkę, natkę pietruszki i seler oraz oczywiście pokrojone ziemniaki. Następnie zalać bulionem, doprawić solą, pieprzem, liściem laurowym, majerankiem i nowymi przyprawami i zagotować.

A najważniejsze? W dobrym ziemniaku nigdy nie może zabraknąć suszonych grzybów, które nadają mu wspaniały aromat i odpowiedni smak. Namocz je wcześniej, a następnie włóż do zupy, aby ugotować razem z innymi warzywami. Jeżeli chcesz, żeby ziemniak był bogatszy, dodaj garść kaszy lub roztrzepane widelcem surowe jajko.

Kapuśniak

Kolejnym czeskim hitem jest popularna zelňačka. Zwykle występuje w dwóch wersjach: białej lub czerwonej, dodatkowo aromatyzowanej mieloną papryką. Powtarzam, jest to zupa, którą można przygotować raz lub dwa razy i będzie kosztować kilka koron. Będziesz potrzebować jedynie bogatej w witaminy kiszonej kapusty, ziemniaków, kiełbasy, bulionu warzywnego, szczypty kminku i liścia laurowego. Na koniec dodajemy śmietankę kuchenną, aby zmiękła i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podczas serwowania do zupy na talerzu dodajemy kleks kwaśnej śmietany i podsmażoną na złoto cebulę. Zupę przyjemnie pachnie także smażonym wędzonym boczkiem.

Powiązane artykuły

www.magazin.recepty.cz, www.living.iprima.cz, www.primanapady.cz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *