Karkówka wieprzowa jest bardzo smacznym mięsem, jeśli jest odpowiednio przygotowana. Często jest twardy lub bardzo gumowaty, co psuje cały smak. Na szczęście istnieje przepis, który sprawi, że karkówka będzie zawsze soczysta i delikatna. Wystarczy przestrzegać kilku zasad. Zobacz jak przygotować idealne mięso.
Karkówka duszona to smaczne danie, które można podać na przykład z puree ziemniaczanym i świeżą sałatką, dzięki czemu będzie smacznym obiadem dla całej rodziny. Ale co zrobić, aby mięso było delikatne i delikatne? Wystarczy pamiętać o kilku ważnych krokach i przygotować karkówkę według poniższego przepisu. To prawdziwa uczta dla kubków smakowych!
Co zrobić, aby karkówka zawsze była miękka i delikatna? O tym musisz pamiętać
Pierwszą i najważniejszą zasadą, jeśli chcesz przygotować delikatną, delikatną i soczystą szyję, jest wybór wysokiej jakości mięso. Uważaj, aby nie wybrać dużego kawałka mięsa, ponieważ im mniejszy kawałek, tym większe prawdopodobieństwo, że pochodzi od młodego zwierzęcia. Ma to duży wpływ na to, czy karkówka po ugotowaniu będzie miękka.
Dlatego zaleca się wybieranie kawałków o wadze około 1,5-2 kg. Większe kawałki będą twarde i niezbyt smaczne. Należy również pamiętać, że karkówka wieprzowa z tyłu jest zwykle delikatniejsza i mniej włóknista.
Kolejną bardzo ważną rzeczą jest to, że ty karkówka była wstępnie marynowana. W tym przypadku sprawdza się najlepiej miód, czosnek, sos sojowy, musztarda i słodka papryka. Mięso pokroić w grube plastry i dokładnie zanurzyć w marynacie. Tak przygotowana karkówka powinna odpocząć przez co najmniej 2-3 godziny. Idealnie jednak mięso powinno być przechowywane w chłodnym miejscu przez noc.
Jak przygotować idealną duszoną karkówkę wieprzową? Warto poznać ten przepis
Kiedy nasza karkówka jest już marynowana, możemy przystąpić do jej dalszego przygotowania. Do tego smacznego dania potrzebujemy kilku ważnych składników, które dodadzą aromatu i smaku naszemu jedzeniu.
Oto lista tego, co powinniśmy mieć w kuchni:
- 600 g karkówki,
- 1 cebula,
- 1 liść laurowy,
- 1 szczypta mielonej ostrej papryki,
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki,
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 100 ml słodkiej śmietanki,
- Pietruszka.
Przygotowanie duszonej karkówki nie jest trudne, jeśli dokładnie zastosujemy się do poniższych kroków. Jeżeli chcemy uzyskać smaczną i soczystą karkówkę musimy wykonać następujące kroki:
- Karkówkę wieprzową pokroić w poprzek włókien na plastry o grubości 1,5 cm. Delikatnie stuknij plasterki tłuczkiem.
- Rozgnieć jeden ząbek czosnku z solą, pieprzem, papryką i odrobiną oleju. Mieszanką posmaruj plastry karkówki wieprzowej i pozostaw w lodówce na około 2 godziny.
- Następnie cebulę pokroić w kostkę, a drugi ząbek czosnku pokroić na większe kawałki.
- Następnym krokiem jest wyjęcie mięsa z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Gdy to nastąpi, obtaczamy je w mące i smażymy każdy kawałek z obu stron na gorącym tłuszczu.
- Usmażoną karkówkę przekładamy do osobnego garnka, na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy ostrą i wędzoną paprykę. Smażyć mieszając przez pół minuty. Do mięsa dodajemy cebulę i paprykę, a do garnka wrzucamy czosnek.
- Na patelnię, na której smażyliśmy mięso z cebulą, wlewamy szklankę wody i czekamy, aż zacznie się gotować. Następnie za pomocą szpatułki ostrożnie usuń pozostałości, co podkreśli smak naszego sosu.
- Zawartość patelni wlać do garnka z mięsem, przykryć i dodać liść laurowy. Dusić, aż mięso będzie miękkie. Jednocześnie nie zapominamy o sprawdzeniu ilości płynu, a jeśli będzie za mało, dolewamy wody.
- Gdy szyjka będzie miękka, do sosu dodać śmietanę. Mieszaj i doprowadzaj do wrzenia. Karkówkę podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Tradycyjny kotlet nie ma z nim szans. Kotlet Belvedere brzmi jak świetny plan na obiad
Sos barbecue – zobacz jak zrobić idealny, domowy sos barbecue. Goście będą zachwyceni