Ziemniaki są nadal tanie. Dlaczego więc nie skorzystać z tej okazji i przygotować pożywny obiad za kilka koron? Ziemniaki francuskie to klasyka kuchni czeskiej. Niewiele osób jednak wie, że to pieczone danie tak naprawdę pochodzi z Francji. Konkretnie w Górnej Sabaudii, gdzie alpejscy wieśniacy piekli to ciasto, aby przetrwać (nie tylko) głodną zimę. Ale danie pierwotnie nazywało się Tartiflette i składało się z bulw ziemniaków, cebuli, angielskiego boczku, śmietany i dojrzewającego sera Reblochon lub Hermadour.
Źródło: YouTube
Pomysł alpejskich alpinistów
Oryginalny przepis na francuską tartiflette sięga 1705 roku. Został on zapisany przez szefa kuchni François Massialot i jego zastępcę w książce kucharskiej Le Cuisiner Royal et Bourgeois. B. Mathieu. Danie „ubogich” było specjalnością regionalną i zyskało szerszą sławę dopiero w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku, kiedy podawano je w ośrodkach narciarskich jako jeden z gorących posiłków. Dostępność, sytość, ale i dobra cena dania sprawiły, że w końcu „specjalność ziemniaczana” stała się prawdziwym rarytasem, pokochanym przez miliony ludzi na całym świecie.
Czesi chcą bogatszego…
Kto wie, jak przepis na francuskie ziemniaki trafił do Czech… Ale jedno jest pewne, ich obecna forma niewiele ma wspólnego z oryginalnym przepisem na Tartiflette. Do diabła, czeskie gusta różnią się trochę od francuskich. Dlatego Czesi dostosowali oryginalny przepis na alpejski specjał do swoich wymagań i burczących żołądków. Porzucili lub zastąpili część oryginalnych surowców. Na przykład zamienili angielski boczek na miękkie salami. Następnie do ziemniaków dodawano jajka lub warzywa (w szczególności mrożoną marchewkę i groszek). Kto wie, co powiedziałby o tym specjale prawdziwy Francuz z Alp Sabaudzkich. Ale najważniejsze, że Czesi to lubią i z oryginalnej francuskiej receptury pozostała tylko nazwa jej ojczyzny, która cieszy się dobrą opinią na świecie.
Proces gotowania
Ziemniaki francuskie po czesku to idealne danie w domku. Ale docenią to również ci, którzy spodziewają się wielu gości lub przeżywają trudne chwile przed wypłatą. Potrawę można stosunkowo łatwo przygotować: Umyj 1 kg ziemniaków i ugotuj je do miękkości. Następnie obierz bulwy, pokrój je w plasterki i odłóż na bok. W międzyczasie ugotuj 4 łyżki mrożonych warzyw (marchew i groszek) w osolonej wodzie. Na desce do krojenia pokrój 4 jajka na twardo i 250 g miękkiego salami w plasterki. czy masz Przygotuj naczynie do pieczenia i możesz zacząć układać warstwy!
Gotowy „francuski” lunch
Jeszcze przed przystąpieniem do pracy należy przetrzeć dno pojemnika olejem, aby ziemniaki niepotrzebnie się do niego nie przykleiły. A następnie zacznij wypełniać poszczególne „podłogi naczynia”. Najpierw wyłóż dno formy ziemniakami. Następnie ułóż na nich krążki jajek, paski salami oraz 2 łyżki gotowanego groszku i marchewki. Następnie posyp całą warstwę startym edamame i solą. Kontynuuj w ten sposób, aż wypełnisz całą miskę.
Wreszcie w piekarniku!
Tak przygotowane danie pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. Po około 20 minutach pieczenia mieszaninę wymieszaną z soli i 2 jajek wlać do 2 dl śmietanki kuchennej. Po polewie odstawiamy do zapiekania na około godzinę, aby wszystkie smaki się połączyły. Zobaczysz, że to przysmak!
Źródła: www.vareni.cz, www.jidlo.cz