Najłatwiejszy deser bez pieczenia: ciasto napoleońskie zrobisz w zaledwie 15 minut, zniknie w mgnieniu oka

Wyobraź sobie ciasto z ciasta ciasteczkowego wypełnione pysznym kremem z żółtek… Hmmm… pyszność! Wystarczy jeden kęs, a będziesz chciał więcej i więcej… Ciasto Napoleona to deser, w którym się zakochasz. A wiesz co jest w nim najlepsze? Wcale nie musisz piec ciasta! Wystarczy odrobina umiejętności, a w mgnieniu oka będziesz mieć przysmak dla swojej kawy. Jak to zrobić?

Sprawdź post Cooking Fodie, aby uzyskać instrukcje krok po kroku, jak zrobić ciasto Napoleona. Więcej na kanale YouTube.

Źródło: YouTube

Ciasto Zwycięstwa

Mówi się, że ciasto napoleońskie wywodzi się z Rosji, gdzie występuje w wielu odmianach. I nic dziwnego! Według legendy ciasto po raz pierwszy pojawiło się na talerzach deserowych w 1912 roku na cześć zwycięstwa Rosji nad Francją. W rzeczywistości podporządkowanie sobie doświadczonego francuskiego watażki Napoleona Bonaparte było dosłownie „arcydziełem” i Rosjanom bardzo się to podobało. Następnie nazwali tort imieniem pokonanego watażki, co stało się symbolem ich wielkiego triumfu.

Zniesławiony Napoleon

Kto wie, co sam Napoleon Bonaparte powiedziałby na temat ciasta. Mówi się, że miał dość specyficzne menu – na śniadanie jadł kotlet schabowy, polędwicę lub grillowaną pierś jagnięcą. Na obiad jadł zupę, a na kolację kawałek sera. Z słodkości stwierdził, że uwielbia migdały i gofry – paryskie rurki obtoczone w słodkiej czekoladzie. Ale jaki miałby ochotę na tort symbolizujący jego porażkę? Pewnie by cię to nie obchodziło…

Prosty przepis

Rosjanie świętują zwycięstwo nad Napoleonem każdego Sylwestra. Na stole nie może zabraknąć słynnego ciasta, które składa się z kruchych płatków ciasta i kremu żółtkowego. Jego oryginalne przygotowanie jest nieco trudniejsze, ale znaleźliśmy uproszczoną wersję „biszkoptową”, którą przygotujesz w mgnieniu oka! Jak to zrobić: W dużej misce wymieszaj 6 łyżek mąki zwykłej, ½ szklanki cukru kryształu i 1 torebkę cukru waniliowego. Na koniec dodać jeszcze 4 surowe jajka i wyrobić jednolite ciasto.

Dopracowanie kremu

Przygotuj 1 litr pełnego mleka. Porcję wlać do przygotowanej masy i dobrze wymieszać. Podgrzej resztę mleka. Dodajemy mieszankę mąki, cukru, jajek i mieszamy aż powstanie masa przypominająca budyń. Powstałą śmietankę pozostawić do stopniowego ostygnięcia, ale zanim to nastąpi, dodać 150 g masła. Przetwarzaj mieszaninę, aż tłuszcz się rozpuści.

Nakładanie warstw i utrwalanie

Spód formy wysmaruj cienką warstwą przygotowanego kremu. Następnie rozsmaruj na nim warstwę ciasteczek (możesz użyć np. zwykłych ciasteczek Be Be). Ponownie posmaruj kremem suchą powierzchnię ciastek i kontynuuj tę samą czynność, aż do zapełnienia formy (zwykle 5-6 warstw ciasteczek). Odłóż kilka ciastek na bok i drobno je zmiel. Przydadzą się jako ostatnia posypka na torcie. Gotowe ciasto napoleońskie zostaw na noc w lodówce. Możesz cieszyć się nim o poranku. Trudno byłoby znaleźć lepszy deser kawowy!

Powiązane artykuły

Źródła: www.toprecepty.cz, www.apetitonline.cz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *