Zupę rybną tradycyjnie podaje się na początek obiadu wigilijnego. W naszym kraju najczęściej przyrządza się go z karpia, który jest symbolem płodności, obfitości i bogactwa. Jak go prawidłowo przyrządzić, aby był najwyższej jakości i smakował całej rodzinie? Wypróbuj sprawdzone triki i wskazówki.
Źródło: YouTube
Co powiesz na smaczną zupę z karpia?
Wynikowy smak zupy zależy od wszystkich użytych składników, które powinny być świeże i dobrej jakości. Do przygotowania używa się głowy karpia, ale zawsze należy wcześniej usunąć skrzela, które w zupie stałyby się nieprzyjemnie gorzkie. Wykorzystaj cały pozostały szkielet i resztki karpia, a także mleko i ikrę.
Zróżnicowany wybór warzyw
Warzywa również dodają smaku zupie, więc nie oszczędzaj na nich. Odpowiednie są nie tylko zwykłe warzywa korzeniowe, takie jak marchew, pietruszka i seler, ale można także użyć kalarepy lub brokułów. Pamiętaj, aby przetworzyć także cały bulion warzywny, który później ugotujesz razem z innymi składnikami. Do bazy użyj także cebuli i czosnku, co nada zupie odpowiedni smak i przyjemny aromat.
Przyprawa
Zupę rybną należy doprawić i napchać suszonymi przyprawami, można użyć liścia laurowego, ziela angielskiego lub całego pieprzu. Można również zetrzeć na spód odrobinę gałki muszkatołowej i zalać białym winem.
Jak długo gotować
Gotuj zupę na małym ogniu, aż głowa karpia zmięknie, zwykle od 20 do 40 minut. Mięso powinno później odchodzić od kości.
Jak zagęścić zupę
Najczęściej zupę rybną zagęszcza się lekkim bulionem. W momencie smażenia warzyw na maśle podsypujemy je na koniec odrobiną mąki, stopniowo zagęszczamy w bulionie poprzez smażenie i całość zalewamy bulionem karpiowym. Metoda ta nadaje zupie nie tylko odpowiedni smak, ale także przyjemną konsystencję.
Na koniec wskazówka dotycząca tajemniczego składnika
Jeśli naprawdę chcesz podać na wigilijnym stole najdoskonalszą zupę rybną, zmiękcz ją śmietaną i posyp świeżo posiekaną zieloną natką pietruszki. Wynik będzie wręcz sławny.
www.kucharidodomu.cz, www.toprecepty.cz, www.receptynakazdyden.cz