Jeśli chcesz w tym roku przygotować nieco inne sarmy , ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Sarmi z kapusty z grzybami jest nie tylko smaczne, ale także łatwe w przygotowaniu.
Oto produkty, których potrzebujesz:
kapusta kiszona – 1 kapusta
świeże grzyby – 300 g
por – 1 łodyga
ryż – 150 gramów
seler – pół głowy
czosnek – kilka ząbków
papryka czerwona, cząber i chrzan – według upodobań smakowych
sok z kapusty – około 200 ml
Zobacz więcej:
Etapy realizacji przepisu:
1. Zacznij od przygotowania warzyw – por i czosnek drobno pokrój, a grzyby i seler – w drobną kostkę.
2. Na głębokiej patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu. Dodaj do tego grzyby, por i seler.
3. Po kilku minutach dodać czerwoną paprykę, następnie umyty ryż, czosnek i 200 ml wody. Gotuj, aż skończysz.
4. Oddziel liście kapusty od kapusty. Usuń grubą białą żyłkę znajdującą się pośrodku każdego liścia.
5. Na środek każdego liścia kapusty nałóż łyżkę nadzienia i zawiń sarmi.
6. Ułóż je na blasze, na dnie której ułożyłeś kilka liści kapusty.
7. Posypać suchymi przyprawami.
8. Dodać sok z kapusty i odrobinę oleju.
9. Przykryj patelnię arkuszem folii aluminiowej.
10. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
11. Następnie zdejmij folię i piecz przez kolejne 20 minut.