Po roku znów mamy sezon na czosnek niedźwiedzi. Ta wspaniała roślina obecnie znów cieszy się ogromną popularnością. Współczesna gastronomia wykorzystuje go na setki sposobów – przygotowuje się z niego pesto, dodaje się go do makaronów, sosów czy nawet do przygotowania ciast i pieczywa. Idź do żniw tak szybko, jak to możliwe, ale uważaj na tę ważną rzecz!
Wędrówka na łonie natury
Nasi przodkowie lubili już czosnek niedźwiedzi. Jest to bardzo pożywne zioło, które zapewni organizmowi składniki odżywcze i energię nawet po „zimowym śnie”. Jego działanie jest fantastyczne – oczyszcza żołądek, jelita i krew, potrafi wydalić pasożyty z organizmu. Właśnie teraz, zanim zioło zakwitnie, jest idealny czas na jego zbiór.
Ty też możesz skorzystać z naturalnych właściwości leczniczych – skorzystaj z wiosennego zabiegu oczyszczającego, który z pewnością postawi Cię na nogi. Użyj dzikiego czosnku, szpinaku i szczypiorku i przygotuj smaczne jedzenie. Świetnie komponują się z sosami, pastami do smarowania lub po prostu sałatką warzywną.