Kupując jedną z mrożonych pizz na rynku, musisz zachować ostrożność. Niektóre z nich są naprawdę najgorsze: ranking.
Nie wszystkie produkty wprowadzane na rynek są tej samej jakości, zwłaszcza gdy idziemy do supermarketu, aby kupić mrożonki. W tym sensie w tych godzinach pojawił się ranking portalu”Ratownik” na najgorszą pizzę na rynku. To przyprawia o gęsią skórkę wszystkich włoskich konsumentów.
Chęć zjedzenia pizzy w domu można poczuć w każdej chwili, a możliwość zamówienia dostawy lub zamówienia jej w pizzerii często nie jest wykonalna, szczególnie z ekonomicznego punktu widzenia. Z tego powodu wiele włoskich rodzin może sięgnąć po mrożoną pizzę. Musimy jednak zachować szczególną ostrożność, biorąc pod uwagę niedawne śledztwo przeprowadzone przez magazyn Il Salvagente na 20 różnych markach mrożonej pizzy, ujawnia istotne różnice pomiędzy tymi produktami a tradycyjną, domową recepturą.
Wśród zbadanych pizz znajdziemy także niektóre z najbardziej znanych i najczęściej kupowanych marek we włoskich supermarketach, takie jak: Buitoni, Cameo, Carrefour, Conad, Coop, Esselunga, Eurospin, Findus, Italpizza, Lidl, Roncadin, Simpl, Stagioni d’Italia i Todis. Aby przeprowadzić analizę, etykiety zostały uważnie przeczytane ocenić jakość i ilość różnych obecnych składników, w tym pomidor, mozzarella, olej, różne tłuszcze, dodatki i tak dalej. Dochodzenie rzuciło zatem światło na to, jakiej pizzy najlepiej nie kupować.
Mrożone pizze, takie są najgorsze: wyniki ankiety
W następstwie badań, Il Salvagente podkreśliło, ile mrożonych pizzy zawiera niepożądane składniki takie jak margaryna, gluten pszenny, tłuszcz palmowy, regulatory kwasowości, odchodząc znacznie od prostoty i dobroci oryginalnej receptury. Niektóre produkty wydaje się, że stały się żywnością ultraprzetworzonąbogate w tłuszcze, dodatki i inne składniki, których zwykle nie ma w naszych kuchniach.
Klasyfikacja Nova, zaproponowana przez brazylijskich uczonych, podkreśla, jak procesy przemysłowe i dodatek składników mogą przekształcić żywność z pożywnej w szkodliwą. Aromaty, barwniki, dodatki i substancje pomocnicze w przetwarzaniu, często kojarzone z zagrożeniami dla zdrowia, takimi jak otyłość, rak i cukrzyca, stały się głównymi bohaterami produktów ultraprzetworzonych, takich jak mrożona pizza. Spośród dwudziestu przeanalizowanych pizz tylko jedna osiągnęła ocenę doskonałą, a inne zostały nawet odrzucone.
The trzy gorsze mrożone pizze znaleziono co następuje:
- LIDL TAVERNA GIUSEPPE PIZZA MARGHERITA ALTA: Zawiera mąkę ryżową, margarynę, gluten pszenny.
- EUROSPIN TRE MULINI PIZZA MARGHERITA ALTA: Zawiera mąkę ryżową, margarynę roślinną, gluten pszenny miękki.
- CAMEO KRÓLOWA PIZZY ALTA: Zawiera tłuszcz palmowy, regulatory kwasowości, wodorowęglan sodu, białka mleka, ekstrakt słodu jęczmiennego.
Należy pamiętać o badaniach de Ratownik Zasadnicze znaczenie może mieć unikanie stawiania na stole naczyń, które mogą być potencjalnie niebezpieczne. Generalnie jednak lepiej byłoby unikać mrożonej pizzy i w miarę możliwości preferować domowe ciasto lub zamawiać z pizzerii.