Mrożona fasolka szparagowa, nie kupuj jej: powiem Ci, jak zrobić ją w domu, aby można ją było przechowywać nawet do 8 miesięcy

Nie wydawaj pieniędzy na zakup mrożonej fasolki szparagowej: wystarczy prosty trik, aby zachować ją aż do 8 miesięcy.

Lubisz fasolkę szparagową i chciałbyś ją jeść przez cały rok? Znakomite: to warzywo bogate w witaminy i sole mineralne, a ponadto mają bardzo mało kalorii, ale są bardzo sycące, dlatego doskonale nadają się również dla osób na diecie. Naturalnie, najlepiej, jak w przypadku każdego warzywa, jeść je w sezonie.

Sezon na fasolkę szparagową trwa od maja do października. Po październiku zaczynają pojawiać się wspaniałe dynie, równie dobre i bogate w właściwości. Jeśli jednak szczególnie lubisz fasolkę szparagową i nie chcesz z niej rezygnować nawet wtedy, gdy nie jest na nią sezon, istnieje bardzo prosty sposób: zamroź ją.

Nie kupuj tych już zamrożonych: kosztują dużo pieniędzy i często nie są nawet doskonałej jakości. Wystarczy prosty trik, aby fasolka szparagowa przetrwała w zamrażarce aż do 8 miesięcy.

Fasolka szparagowa: w ten sposób przetrwają do 8 miesięcy

Fasola szparagowa to jedno z najbardziej lubianych i wszechstronnych warzyw w kuchni. Są bogate w witaminy, a przy tym niskokaloryczne, dlatego doskonale nadają się nawet na diecie. Jeśli jesteś miłośnikiem tego pysznego, letniego warzywa, możesz je spożywać nawet po sezonie. Wystarczy mała sztuczka, a fasolka szparagowa będzie Ci służyć do 8 miesięcy.

Dzięki temu trikowi fasolka szparagowa może przetrwać do 8 miesięcy/Buttalapasta.it

Fasolka szparagowa oprócz tego, że jest dobra, ma również bardzo wszechstronne zastosowanie w kuchni: doskonałe do sałatek, ale doskonale nadają się również do przyrządzania wegetariańskich klopsów lub pikantnych pasztetów. Wreszcie są niezbędnym składnikiem sałatki rosyjskiej, typowej świątecznej przystawki.

Aby przetrwały w zamrażarce aż do 8 miesięcy, należy postępować w następujący sposób: Najpierw kupuj fasolkę szparagową najlepszej jakości w sezonie. Następnie, ostrożnie usuń końcówki które mają zazwyczaj bardziej drzewny posmak i w tym momencie blanszuj je w osolonej wodzie przez około 3 minuty.

Po ich blanszowaniu, dobrze je osusz i połóż na ściereczce, aby usunąć nadmiar wilgoci. Nie wrzucaj ich od razu do pojemnika, ale najpierw ułóż je na blasze do pieczenia, układając je w sposób uporządkowany, aby zapobiec zlepianiu się. Po wykonaniu tego kroku przenieś fasolkę szparagową do wybranego pojemnika.

Pamiętaj, aby usunąć jak najwięcej powietrza: Sekret przedłużenia ich trwałości polega właśnie na tym, aby usunąć całe powietrze. W ten sposób pozostaną prawie zapakowane próżniowo i nie przedostanie się do nich wilgoć. Jeśli nie masz czasu na wykonanie wszystkich tych czynności i chcesz oszczędzać energię elektryczną, nie martw się, fasolkę szparagową możesz zamrozić nawet bez jej gotowania.

Wystarczy odciąć końcówki fasoli, przeciąć ją na pół, dokładnie umyć i położyć na ręczniku kuchennym do całkowitego wyschnięcia. Teraz możesz przystąpić do zamrażania i nawet w tym przypadku uważaj, aby usunąć całe powietrze. A po rozmrożeniu wypróbuj ten fantastyczny: pożywny i wyjątkowo pyszny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *