Mozzarella: miękka czy twarda? Wiesz, jak go właściwie używać

Mozzarella to biały ser w kształcie kulki. Prawie każdy, kogo o nią zapytasz, powie ci to. Ale to nie do końca prawda. Ser ten pochodzi z regionu Battipaglia we Włoszech. Tradycyjnie wytwarza się go z mleka bawolego, jednak coraz częściej można spotkać jego tańszą wersję – z mleka krowiego. Mozzarella może być miękka lub twarda. Twardy ma lekko żółtawy kolor i sztywniejszą konsystencję. Często używa się go do pizzy. Miękka mozzarella ma kolor biały i jest przechowywana w zalewie, aby jak najdłużej zachować świeżość.

Istnieje kilka rodzajów mozzarelli

Istnieje kilka rodzajów mozzarelli:

  • Mozzarella fior di latte – to najpopularniejszy rodzaj, wytwarzany z mleka krowiego. Może być pełnotłusty (około 17 g tłuszczu na 100 g) lub niskotłuszczowy (9 g tłuszczu).
  • Pecorella – wytwarzana jest z mleka koziego lub owczego.
  • Mozzarella di bufalas – z mleka bawolego. Jest najgrubszym ze wszystkich gatunków.

Caprese

Zdjęcie: Pexels

Produkcja mozzarelli

Mleko należy podgrzać do odpowiedniej temperatury. Następnie dodajemy podpuszczkę, która powoduje zwarcie mleka – tworząc ser. W tej chwili producenci skupiają się na kształtowaniu. Odbywa się to poprzez polewanie sera wrzącą wodą w celu uzyskania pojedynczych pasm. Z nich robisz klasyczne kulki. Gotowe kulki umieszcza się w gorącej zalewie, gdzie nabierają smaku.

Mozzarella i utrata masy ciała

Mozzarella zawiera dużo białka, ale jest zbyt tłusta, aby włączyć ją do diety. Jeśli próbujesz schudnąć, możesz spożywać go w ograniczonych ilościach. Przykładowo dla kobiety ważącej 60 kg jedna porcja mozzarelli odpowiada około 60 g, czyli około pół kulki. Mozzarella zawiera dużą ilość wapnia i fosforu, cynku, selenu i witaminy B12. Uważaj jednak na tłuszcze nasycone, ponieważ w nadmiernych ilościach mogą powodować choroby układu krążenia. Mimo że mozzarella ma neutralny smak, nadal zawiera dużo soli, której unikamy odchudzając się.

Użyj w kuchni

Nie wiesz jak wykorzystać mozzarellę? Można przygotować klasyczną sałatkę caprese (mozzarella, bazylia, pomidory) lub dodać ją do dowolnej sałatki. Nadaje się również do kanapek, makaronów czy pieczonych ziemniaków. Można go również wykorzystać do domowej pizzy. Mimo że mozzarella należy do serów tłustych, nadal zawiera mniej tłuszczu niż inne rodzaje serów (niva, edam, gouda itp.). Można go zatem stosować zarówno do dań gotowanych, jak i surowych.

Źródła informacji:

https://dietetycy.org.pl/mozzarella/

https://www.researchgate.net/publication/270126688_Preparation_and_Quality_Evaluation_of_Mozzarella_Cheese_from_Different_Milk_Sources

Zdjęcie: Pexels

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *