Wrzucasz na patelnię rybę lub steki i po chwili cała kuchnia pokrywa się tłuszczem, a ubrania są gotowe do prania? Latające krople oleju to prawdziwy koszmar nie tylko podczas przedświątecznych przygotowań, ale można ich łatwo uniknąć. Jak smażyć rybę, aby olej nie pryskał?
Teoretycznie smażenie ryby jest bardzo proste, nie ma w tym nic skomplikowanego, a jedynym problemem może być odpowiednie doprawienie mięsa. W praktyce jest inaczej. Zdarza się, że po wrzuceniu tłuszczu na patelnię, tłuszcz rozpryskuje się po całej kuchni, ryba wchłonie cały tłuszcz, przyklei się do dna i rozpadnie. Jak uniknąć jednej wielkiej katastrofy i nie zrujnować pomysłu na świąteczne posiłki?
Jak smażyć rybę, żeby się nie rozpryskiwała? Wlać na patelnię, a nie pożałujesz
Olej rozpryskuje się podczas smażenia najczęściej z powodu nadmiaru wody. Wystarczy niewiele, aby „eksplodować” tłuszcz. Aaby temu zapobiec należy dokładnie osuszyć filet ręcznikiem papierowym. W przypadku kostek mrożonych należy poczekać, aż całkowicie się rozmrożą i wycisnąć je w ręczniku. Nie przykrywaj też patelni pokrywką, gdyż gromadząca się na niej woda tylko pogorszy problem. Poza tym dostajesz rybę gotowaną na parze, a nie smażoną. Aby uniknąć rozpryskiwania pieca, Przykryj patelnię durszlakiem na chwilę lub zainwestuj w specjalną pokrywę do smażenia. Przed smażeniem wytrzyj także patelnię do sucha.
Ale czasami nie da się uniknąć rozprysków. Dzieje się tak między innymi w przypadku ryb. Co wtedy? Przed wylaniem tłuszczu na patelnię posyp jej powierzchnię szczyptą soli. Choć brzmi to dziwnie, zmniejsza rozpryskiwanie. Nie bez powodu nasze babcie stosowały tę metodę.
Jak smażyć rybę, aby nie przyklejała się do patelni? Zapobiegnie to jego rozpadowi
Rozpryskiwanie się to nie jedyny problem, jaki możesz napotkać podczas smażenia ryb. Innym częstym problemem jest to, że przykleja się do patelni i rozpada się podczas smażenia. Aby temu zapobiec, warto zastanowić się nad przyczyną. Mogą one mieć miejsce tak jak w przypadku oprysku. Dlatego warto dokładnie osuszyć rybę i usunąć nadmiar wody. Na co jeszcze warto zwrócić uwagę? Jak smażyć rybę, aby nie przyklejała się do patelni i nie rozpadała się?
- Rybę układamy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Nie przesadzaj, zwłaszcza przy smażeniu ryby w cieście.
- Nie smaż ryby w zbyt wysokiej temperaturze. Wybierz średnią moc palnika.
- Nie obracaj ryby zbyt często. Smażymy najpierw z jednej strony, a następnie obracamy, w zależności od wielkości ryby, maksymalnie po 5 minut z każdej strony.
- Aby obrócić i wyjąć rybę, użyj drewnianej lub silikonowej łopatki.
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Chcesz błyszczeć? Posyp ciasto brokatem. Możesz zrobić to sam w domu
Optycznie odmłodź i schudnij. Te ubrania i dodatki to hit wigilijnego wieczoru