Chyba nie ma na Słowacji osoby, która nie lubi placków ziemniaczanych. Od lat toczą się spory o to, z czym najlepiej je jeść. Niektórzy wolą naleśniki ze śmietaną, inni z mięsem, jeszcze inni posypują je cukrem. Wiemy co zrobić, żeby były puszyste jak chmurka.
Ziemniaki można gotować, smażyć lub piec w piekarniku. Można je również przetworzyć i podawać jako placki ziemniaczane. To jeden z najszybszych i najłatwiejszych posiłków. Sam przepis jest banalny, jednak należy go nieco zmodyfikować, aby naleśniki wyrosły duże i puszyste. Dzięki temu będą wyglądać bardziej jak placki niż naleśniki.
Przepis na puszyste i chrupiące placki ziemniaczane. Dała mi to moja babcia
Placki ziemniaczane można przygotować z ziemniaków utartych na drobnej tarce lub zmielonych w blenderze. Ilu ludzi, tyle smaków, dlatego jedni jedzą je na słodko, inni na słono. Można je jeść ze smażonymi owocami, cukrem pudrem, kwaśną śmietaną lub różnymi sosami (grzybowy, grzybowy, gulaszowy). Do przygotowania tradycyjnych placków ziemniaczanych potrzebne będą:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 jajka średniej wielkości,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/4 łyżeczki pieprzu.
Z tych składników powinno wyjść około 25 porcji. Zacznij od obrania ziemniaków. Zetrzeć je do miski. Następnie weź cebulę, również obierz i zetrzyj w tej samej misce. Teraz większość ludzi po prostu rozbiłaby jajka i złożyła wszystko razem. Znamy lepszy sposób.
Jak zrobić placki ziemniaczane, żeby były chrupiące? Jeden krok zmienia wszystko
Przed dodaniem jajek do mieszanki ziemniaków i cebuli należy oddzielić białka od żółtek. Od razu do miski włóż żółtka, a białka ubij na sztywną pianę. Dodajemy je do całości dopiero po ubijaniu. Następnie przeciśnij czosnek przez praskę, dodaj przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj. Mieszankę umieszczać pojedynczo na patelni i smażyć na małym ogniu. Po wyjęciu kotlecików z patelni układamy je na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Pochłania nadmiar tłuszczu. Dzięki trikowi z białkiem jaja naleśniki pozostaną miękkie i puszyste.
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Te klopsiki nie mają konkurencji. Sekret tkwi w zastąpieniu mięsa tymi warzywami
Nie moczę już kotletów schabowych w mleku. Znalazłam lepszy sposób, a mięso jest soczyste i dużo smaczniejsze