Czwarty stycznia był świętem, które przypadło do gustu wszystkim miłośnikom słonecznych Włoch i ich smaków. Dzień Spaghetti, który obchodzony jest właśnie w tym dniu, to doskonały pretekst do przygotowania szalonego makaronu. Ale zapomnij o klasycznym ragu czy carbonarze – wypróbuj sycylijski przepis z odrobiną ryby.
Dania z makaronu są nie tylko smaczne, ale także odpowiednie na każdą okazję. Wystarczy kilka prostych składników i łatwe przygotowanie, aby zadowolić nawet największych smakoszy. Warto jednak postawić na coś wyjątkowego i niepowtarzalnego, dlatego przedstawiamy Wam przepis na nieco inny sos, np. boloński.
Makaron tak dobry, że włoska babcia prosiłaby o więcej
Kuchnia włoska to esencja smaków, kolorów i niesamowitych doznań kulinarnych. Sekret doskonałych dań tkwi przede wszystkim w prostocie i niekwestionowanej jakości produktów. Ten sycylijski przepis na Picchi Pacchio jest idealny i zadowoli nawet samą włoską babcię!
Włoskie specjały często opierają się na prostych składnikach, a ich przygotowanie zajmuje zwykle mniej niż kwadrans. Podobnie jest z sycylijskim makaronem Picchi Pacchio, który jest połączeniem szalonych pomidorów, anchois, bazylii i oczywiście sera. To połączenie jest idealne na chłodne popołudnia – napełnia dom szalonym smakiem i szczególnie przypadnie do gustu największym miłośnikom smaków słonecznych Włoch.
Sycylijski makaron Picchi Pacchio z anchois
Składniki:
- 360 g spaghetti
- 1 kg świeżych pomidorów lub wysokiej jakości pomidorów z puszki
- 4 filety z anchois
- 3 ząbki czosnku
- cebula
- 100 g sera Provolone
- Oliwa z oliwek
- kilka listków bazylii
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Pomidory namoczyć w gorącej wodzie, obrać i pokroić na małe kawałki. Jeśli używasz pomidorów z puszki, przełóż je do miski i dokładnie rozgnieć widelcem.
- Drobno posiekaj cebulę i czosnek – warzywa podsmaż na patelni z odrobiną oliwy. Gdy się zrumienią, dodaj anchois. Po chwili dodać pomidory, liście bazylii, sól i pieprz, zredukować sos.
- W międzyczasie ugotuj spaghetti al dente.
- Do ugotowanego sosu dodać makaron i wszystko dobrze wymieszać, aż pomidory przykryją pastę. Na koniec posyp serem i gotowe.
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Dodaj do zupy pomidorowej. Nigdy nie smakowała tak dobrze
Kiedyś jedli go biedni, dziś jedzą go najbogatsi. Oto prosty przepis na przysmak restauracyjny